7 Nisan 2011 Perşembe

Viyana Mutfagi, hashasli strudel


Mutfak lektüründe „Avusturya mutfagi“ adini duymassiniz pek, „Viyana Mutfagi“ (Wiener Küche) olarak gecer cogunlukla, ama bu Viyana sinirlarini kapsayan bir mutfak anlamina da gelmez hic, tam tersine cok kültürlü, monarsi zamaninin tüm ülkelerinin mutfaklarinin izini tasir.
„Viyana Mutfaginda“ hamur islerinin özel bir konumu vardir, Incecik hamur icine elmali, erikli, üzümlü kayisili hashasli… olarak hazirlanan strudel, türk macar etkisinin, bohemya mutfagi üzerine yansimasidir örnegin. Daha dogrusu Osmanli mutfaginin, Osmanli’nin yayilma sürecinde Macar mutfagini ve sonrasinda dolayisiyla Avusturya mutfagini etkilemesi
 
Sözlük anlami, eski almancada salyangoz anlamina geliyormus. Avusturya yaklasik 16 yy dan beri tanistigi strudeli cok seviyor, tüm özel, önemli günlerde, christmas, yeniyilin ilk günü vs gibi zamanlarda mutlaka cesitli strudeller yapilir evlerde.

Hatta bu tatli, deyimlere bile yerlesmis ; „en iyi strudeli asik bir asci yaparmis, öyle ki onun incecik actigi hamurun altindan ask mektuplarini okuyabilirmis“...
Bahar zamani, ask zamani, hadi o zaman incecik hamurlarinizi acin,
Sarah Wiener 'den hashasli strudel yapiyoruz;

10-12 kisi icin

Strudel hamuru icin
20 g tereyag
250 g un
1 yumurta
Bir tutam tuz

Ici icin
100 g kuru üzüm
100 g kuru kayisi
100 g kuru erik
4 cl rom
1 kadeh muskatella, beyaz sarap
400 g  hashas
¼ l süt
2 yemek k bal
2 yemek k seker
1 portakal kabugu rendesi
½ yemek k tarcin
1 paket bourbon vanilya
100 ml taze sikilmis portakal suyu
1 yumurta (büyük boy)

Tamamlamak icin
Kalibi yaglamak icin bir miktar tereyag
Üzerine serpmek icin pudra sekeri


Yapilisi
Kuru meyvalari rom ve sarapla birlikte bir kaseye koyun ve bir süre dinlendirin.
Hamuru hazirlamak icin tereyagini eritin, unu calisacaginiz kaba eleyin,ortasini havuz yapin, icine bir tutam tuz, erimis tereyagi ve yumurtayi bir miktar suyla havuza katin, önce biraz catalla karistirip sonra elimizle hizlica yumusak bir hamur kivamina getirin. Hamurunuzi ara ara calisma tezgahina vurarak yapismayacak hale gelene kadar yogurun. Daha sonra bu hamuru iki parcaya ayirip top haline getirin, sicak sudan gecirdiginiz bir porselen kabin icinde 30 dk dinlenmeye birakin.
Hashaslari, süt, bal, seker, portakal kabugu, tarcin ve vanilyayla ocakta, yogun bir kivama getirene kadar karistirin. Yumusamis olan kuru meyvalari da icine katin. Ocaktan alin ve sogumaya birakin. Ilindigi vakit, sürülme kivamina getirene kadar yavas yavas portakal suyunu ekleyin. Yumurtayi beyazindan ayirip, sarisini karisima katin ve karistirin. Beyazini kar yaptiktan sonra , onu da karisima ekleyin, karin. Firini 200 C ye ayarlayin, strudelinizi hazirlayacginiz kapta yeterli miktarda tereyagini eritmek icin firina koyun.
Hamurunuzun ilk parcasini acmaya baslayin, bunun icin, un serptiginiz bir kurulama bezi kullanin, hamuru onun üzerinde acin (yapismasini önliyecektir), erimis tereyagini firca yardimiyla hamura sürün, iyice unladiginiz ellerinizin üst kisimlarini kullanarak hamurun altindan kavrayin ve hamuru mümkün oldugunca incelticek sekilde (ellerinizin üst kisimlarini kullanarak) cekistirin.
Hamuru yeniden tereyagi ile nemlendirin, kenarlardan birini haric tutarak hashasli icin yarisini actiginiz hamura sürün,
Strudel hamurunu iki yanindan hafifce iceri dogru kivirin, ve kurulama bezinin yardimiyla hamuru yuvarlayin. Cok basit, bezin bir kenarindan kaldirdiginiz vakit, otomatikman hamur kendini yuvarliyacaktir. Sonra gene bezin yardimiyla, dikkatlice firina koyacaginiz kabin icine yuvarlayin (dikkat edin, kapanma yeri alta gelsin)
Hamurun ikinci yarisiyla da ayni islemi tekrar edin.
Iki strudelin üzerini bolca erimis tereyagi ile fircalayin. Isittiginiz firinda yaklasik 30 dk pisirin. Arada acip, tekrar tereyagi sürün. Cikarinca pudra sekeri serpin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)