Evet, böyle diyorlar ona cogu yerde, Avusturya’da ise cennetten cikma diyorlar, muhtesem sey, domates bahsettigim..
Ama bügün kullandigimiz domates adini, onu ilk yetistirip kullanmaya baslayan Aztekler koymus aslinda. Aztekce „Xitmatl“, her dilin yapisina uygun bir bicim almis; domates, tomaten,tomatoes.. Aztekler cinsel gücü arttirdigina inanirmis domatesin, kimbilir belki de ask elmasi adi da ordan gelmistir..
Yazin, kendi mevsiminde bol bol tüketmek lazim domatesi, kalp-damar hastaliklarini önleyici, akciger, mide ve prostat kanserini önleyici etkisi var, ve muhtesem bir anti-aging faktörü..
Domatese bayiliyorum ben, cogu zaman meyva gibi alir yerim hatta, kisin „yaz domateslerini“ bulamadigim icin, genelde yazdan kilolarca domatesi pressden gecirip, porsiyon porsiyon donduruyorum derin dondurucuda. (bu yaz yapamadim malesef) Ama en sevdiklerimin arasinda kurutulmus domatesler var kisin, yazdan kalma bir mutluluk sunuyor bana hep.. Onu basardim ama..
Tabii ki isin asli, onlari güneste kurutmak…en güzel tadi böyle yakaladigina süphe yok, eh her zaman bu imkani bulmak kolay degil elbette.. Ama firinda da o kadar kötü olmuyor.
Bu is icin en uygun olanlar, ufak oval formlu domatesler. Hem etli oluyorlar, hem de cekirdekleri cok fazla degil.
Domateslerinizi yikadiktan sonra kalin dilimler halinde kesin (kalin tutun, cünkü kuruyunca kücülecekler). Cekirdeklerini ayiklayin.
Firin tepsinizi firin kagidi ile kaplayip domateslerinizi sirti yere gelicek sekilde yerlestirin. Üzerlerine biraz tuz ve kekik serpin (fazla olmasin)
Isin en uzun kismi basliyor..Firini 80 C ye ayarlayin ve yaklasik 7-8 saat kurumalarini bekleyin. Sularini tamamen cekmis olmalilar.
Kuruduklarina emin olduktan sonra cikarin, yariyariya su ve sirke kattiginiz tencerede 3-4 dakika kaynatip cikarin, sularinin tam süzülmesi icin mutfak havlusunun üzerine serin.
Artik kavanozlariniza yerlestirebilirsiniz. Bir kat domatesi yerlestirditen sonra, biraz kekik, feslegen ve kapari cicegi sonra gene domates…kavanoz dolana kadar devam edin.
Bittiginde üstünü tamamen kapatacak sekilde zeytinyagi doldurun, kapaklarini kapatmadan bekleyin, zeytinyagi iyice yerlessin, üstünü tam olarak örttügünden emin olun.
Bir ay kadar dolapta bekledikten sonra, artik keyifle servis yapabilirsiniz.
Hazirlarken, eger bir-iki minik kavanoz da yaparsaniz, bir arkadasiniza cok hos bir hediye de olur. Ev yapimi hediyeler hep cok makbuldur.
Ne güzel anlatmışsın ellerine sağlık, ben de tam bir domates canavarıyım:)
YanıtlaSiltesekkür ederim
YanıtlaSilhadi siva kollari o zaman :) aslinda cok basit, kurumasi zaman aliyor sadece
Ne iyi yapmışım da blog açmışım ! Bayılırım ben domates kurusuna,kahvaltıda,kuru fasulye yemeğinde daha binbir türlü yerde kullanırım ama nasıl yapıldığını şu yaşa gelmiştim de bilmiyordum. Yaptım gitti. Ellerine sağlık ve teşekkürler...
YanıtlaSiloh cok sevindim ise yaradigina :)
YanıtlaSilafiyet olsun simdiden..
domates!! bayılırım..bilgiler için teşekkürler...
YanıtlaSilMerhabalar, ne guzel fikir! elimde bir suru domates var ben bunu yaparim hemen:) cok tesekkurler
YanıtlaSilwww.bestebonnard.blogspot.com
Afiyet olsun simdiden :)
YanıtlaSilİlk defa duyuyorum :)
YanıtlaSilAma çok yakıştırdım bu ismi domatese..
Değerli bilgileriniz ve nefis tarif için teşekkürler..
Muhabbetle..
simdiden afiyet olsun :)
YanıtlaSilsevgiler
Çok değişik bir tarif;lezzetini tahmin edebiliyorum,hemen denicem.paylaşım için teşekkür ederim.Sevgiler:)
YanıtlaSiltavsiye ediyorum, gercekten lezzetli oluyor
YanıtlaSilkolay gelsin simdiden, sevgiler benden de