15 Nisan 2011 Cuma

Radicchio’lu Risotto


Bu radicchio nun türkcesini bir türlü bulamadim, radika veya hindiba diye gecse de dogru degil, ufak marul türü bir sebze


Yaklasik 1,5 l tavuk suyu
300-400 gr radicchio
1 büyük sogan, ince ince kiyilmis
2 yemek kasigi zeytinyag, 70 gr tereyag
450 g risotto pirinci ( arborio pirinci, bu pirincin en önemli özelligi, nisasta yönünden zengin olmasi ve tavuk suyu eklendiginde, pirincin krema kivamina kavusmasini saglamasi, bulmakta zorlanirsaniz, kivami tutturmak icin sonuna dogru bir miktar krema kullanabilirsiniz, ama uzun pirinc kullanmayin sakin)
125 ml beyaz sarap (kirmizi sarap ta cok yakisiyor) ancak oda sicakliginda olmali
Tuz,taze cekilmis karabiber, 80 g parmesan
Italyan mutfaginin geleneksel yemeklerinden Risotto, sevgiyle sabirla yapilmasi gereken yemeklerden biri, konsantrasyonunuz onda olmali bu yemegi yaparken. Risottonun yanina baska birsey yapmaniz gerekmez, o basli basina bir ana yemektir.
Tavuk suyunu atesin üzerine koyun. Radicchio yu yikayin, süzün ve yaklasik 5 mm kadar ince dilimler halinde dograyin. Kenari yüksekce bir tavada soganlari zeytinyag ve tereyaginda öldürün, radicchiolari ekleyin, kirmizi beyaz renkleri gül kurusuna dönecek, pirinci ekleyin, her tarafi yaglanincaya kadar cevirin ve sarabi ekleyin, pirincler sarabi cektikten sonra tuzunu ekleyin ve bir kepce yardimiyla sicak tavuk suyundan pirince eklemeye baslayin, her kepce tavuk suyundan sonra karistirin, suyunu cektikce yenisini ekleyin, ama dikkat edin kurumasin. Arada bir tadin, pirincler pismis olmali ama tanelerin diriligini hissetmelisiniz, isin püf noktasi burda. Son kepceden sonra pirincler suyun cogunu cekmis, krema kivamina gelmis olmali. Atesten alin, üzerine taze rendelenmis parmesani serpin.
Risottonuzu deniz mahsulleriyle de yapabilirsiniz, o zaman tavuk suyu yerine balik suyu kullanin





2 yorum:

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)