14 Nisan 2012 Cumartesi

Badem ezmeli tavsan kek


Biz buna haftasonu keyifleri diyoruz. Ailece hafta sonlari biraraya gelmeyi, evde, annemin bahcesinde ya da sehir disina bir yerlere gitmeyi seviyoruz.

Malum gectigimiz hafta paskalya idi buralarda. Renk renk yumurtalar sardi gene tüm pazarlari. Bu paskalyanin renkleri civiltisi da bir baska güzel, her sey bahara uygun..renkler, yumurtalar, tavsanlar… Zeyno ile gecen sene yumurta boyayip, paskalya cöregi yapmistik. Bu sene ona daha da keyifli olsun diye, bu sefer tavsan ve kuzu seklinde kekler yaptik, sonra da onlari gida boyasi ile renklendirilmis badem ezmesi ile süsledim. Cok mutlu oldu, cocukluk ne güzel bir sey diyecegim ama ben de hala cok zevk aliyorum buna ne demeli…

2 Nisan 2012 Pazartesi

Ceylanin sevdigi dutla pay

Artik mutfaga girmiyorum sanmayin, ama son zamanlarda bahar yorgunlugu mu nedir bilemedim, bir tembellik icindeyim, Ama kendimi affettirecek, yapinca mutlu olacaginiz bir pay tarifi sunuyorum. Ahududu ve elmali pay. Yapimi son derece basit ve hizli. Bu arada, ahududu, ceylanin sevdigi dut manasindaymis, hic böyle düsünmemistim, simdi daha da cok sevdim adini.


Hamur icin

250 g un
1 cay kasigi kabartma tozu
100 g seker
1 paket vanilya
1 tutam tuz
1 yumurta
1 yumurta sarisi
125 g tereyag

Ici icin

300 g ahududu
4 elma
80 g seker
3 yemek kasigi limon suyu
3 yemek kasigi yaprak badem

Firini 175 C ye ayarlayin.

18 Mart 2012 Pazar

Bir Capri klasigi, Torta Caprese...


Gecenlerde, ne zamandir görmedigim bir arkadasimla bulusup, uzun uzun diyetten konusup, konunun dönüp dolasip bu tarife gelmesi biraz komik tabii ama…yapin derim, cünkü harika oluyor.

Caprese, Italya’nin sevimli adasi Capri’nin tipik bir spesyalitesi, cikolata ve bademle yapilan bu unsuz turta özellikle yaz aylarinda vanilyali veya limonlu dondurmayla servis ediliyor. dışı kıtır içi yumuşacik agizda dagiliyor.


Tarif, Serra’larin nefis Italyan mutfagi sunduklari restoranlarinin, Napolili ascisindan. (daha da dogrusu ascinin annesinden)


29 Şubat 2012 Çarşamba

Kisa bir diyet macerasi ve ahududulu muffinle mola


Meger ne zormus bu meret…Simdi tüm diyet yapanlara sapka  cikariyorum. Hepi topu 3 kilo vermek icin ve de sevgilime (o malesef daha fazla vermek zorunda benden) destek olmak icin giristim 15 gün önce. Dukan’la 10-12  kiloyu gözümün önünde vermis arkadaslarima da bakinca, hemen havalara girip „oo, ben 3-4 kiloyu hemencecik veriveririm“ dedim. Ve aci gercekle o zaman tanistim iste, diyet denen seyin, nasil seni senden ettigi gercegiyle … 

27 Ocak 2012 Cuma

Onun kendine has bir güzelligi var... Cheesecake....


Bana göre en lezzetli keklerden biri cheesecake… Bence bütün tatli cesitlerinin icinde kendi özel konumunu sabitlemis bir klasik o..

24 Ocak 2012 Salı

Sauerkraut’u takdimimdir


Lahanaya ailecek olan düskünlügümüzü anlatmistim bir eski yazida, daha dogrusu cocuklugumuzdan beri lahananin bitmez tükenmez faziletlerini dinleyerek büyüdügümüzü.. Eh simdi haliylen, aile mirasi gibi, emanete hiyanet olmaz diyerek muhterem lahanayi devamli ben de etrafima anlatir oldum.

16 Ocak 2012 Pazartesi

Kizilciklar oldu mu?


Benim kizilciklar coktan oldu..alip dolaba attigimdan beri öylece bekleyip duruyorlardi beni, Pazar Pazar da alisveris yapma sansi olmayinca evde olanlarla onlari biraraya getirmeye karar verdim. Böyle zamanlarda evde yeterli yumurta varsa, meyveli rulolar en kolayi  isin, cünkü cok az bir unla yapip, icine istediginiz meyvali karisimi koydugunuz bir tatli bu, inanilmaz cabuk oluyor, yarim saat icinde hersey hazir…
Sonucta kizilciklari  dolapta hayatlarinin sonunun gelmesini beklemekten kurtardim, iyi de oldu..onlar mutlu biz mutlu…

8 Ocak 2012 Pazar

Armut tatlisi

Cok lezzetli oluyor, cok da kolay ve de cok hafif, ister aksam evdekilere sürpriz yapin, ister misafirlerinize hazirlayin,her sartta „mmm…cok güzel“i duyacaksiniz..

Armut Conference

8 adet armut (ben conference cinsi, uzun boyunlu, sise formundaki, tatli ve aromali olan armutlari kullaniyorum

                                                                        
400 gr seker (ben cok tatli sevmiyorum, siz daha cok koyabilirsiniz)
2-3 adet cubuk tarcin
4-5 karanfil
1 limon kabugu rendesi
1 paket vanilya
1 cay k. zencefil

Raventli Turta


Ravent oldugunuz yerlerde bulunan birsey mi bilmiyorum, kizmayin sakin. Zira ben de burda adini duysam da bir türlü hic denemedigim bir tad idi. Ama her tarif o kadar cekici ve öyle mutlaka denemelisiniz diye anlatiliyordu ki artik denememin zamani geldi dedim.

Ravent adi diger dillerde latince ismine yakin geciyor, (rhubarb, rhabarber) latince adi ise “Rheum rhabarbarum” rheum kök anlamina gelirken barbarus  yabanci,disardan gelen anlami tasiyor. Yani " yabanci kök" demisler adina o zamanlar. Günümüze  „vahsi, saldirgan“anlamlariyla  gelen „barbar“ aslinda baska yerden olan anlamininda.

5000 yildir kullanildigini okudugum, koca yesil yaprakli, parlak kirmizi saplara sahip bu kök bitki, baharin geldiginin de ilk habercisi.

Bu önbilgiden sonra tarifimize gecelim;

Pancake.. zarif ve hafif hamur


Pazar sabahi kahvaltilarini severiz..
Christmas tatili bu hafta sona eriyor,  herkes daha yataktayken kalktim, keyifli bir Pazar kahvaltisiyla basliyalim güne, tatilin son günü de keyifli olmali dedim.

Cocuklarin kücüklüklerinden beri sevmekten asla vazgecmedikleri, Pazar kahvaltilarinin en sevileni pancake hazirlamaya giristim.

Bu incecik kizaran hamurlari cesit cesit hazirlayip, icine de ister tatli ister tuzlu katip sarabilirsiniz, onu bu kadar sevilir kilan da bu sanirim.


Temel pancake hamuru icin;

(Yaklasik 8 adet cikiyor)

1 veya 2 adet  cirpilmis yumurta
Yaklasik 300 – 350 ml süt
2 yemek k. erimis tereyag veya zeytinyag
220 g un
3 cay k. kabartma tozu
½ cay k. tuz
1 yemek k. seker


Cirpilmis yumurtalari, yagi ve sütü karistirin. Un, kabartama tozu, seker ve tuzu da bir kapta karistirip, yumurtali karisima eleyin. Pürüzsüz bir kivam alana kadar cirpmaniz yeterli, gereginden fazla cirpmayin..
Ortaboy  (18 -20 cm capinda) tavanizi biraz yaglayin, ideali demirdöküm bir tava kullanmak ama teflon tava da isinizi görür.

Karisiminizdan kücük bir kepceyle alip tavaya dökün, (hamuru tavaya dökerken tavayi atesten alin, elinizde olsun tava, isiniz kolaylasir) ve ayni anda tavayi saga sola yatirip cevirerek, hamurun tavanin bütün yüzeyini ince bir sekilde kaplamasini saglayin ve atesin üzerine koyun tavanizi yeniden. Tavaya döktügünüz hamur fazla olmamali, tam yüzeyini kaplayacak sekilde olmasi yeterli, incecik olmalarini saglamak icin. 3-4 dakika icinde bir yüzü kizarir, spatul yardimiyla cevirip arka yüzünü de kizartin. Hamurun hepsi bittiginde, iclerini istediginiz gibi doldurup sarin. Eger tuzlu bir ic yapacaksaniz, hamura seker koymayin.

Ama bu temel hamuru yaraticiliginizi  kullanarak, cesitlendirebilir, renklendirebilirsiniz.

Ben bugün, hamuruma kücücük dogranmis elma, tarcin ve dövülmüs findik kattim. Oldukca lezzetliydi.

Farkli un cesitleri de deneyebilirsiniz.

Yemek sonrasi ici cikolata ve findikla sarilmis, üstüne krema ve cikolata sosuyla da güzel bir tatli oluyor.

Ama ayni zamanda, icine koyacaginiz ice bagli olarak, ki mesela ben tavuk etini kullaniyorum sikca, öglen veya aksam yemegine de bir alternatif olabiliyor.
Ve  hatta minik minik hazirlayarak kimi ev davetlerinizde de kullanabilirsiniz.

Dedigim gibi ici tamamen yaraticiliga kalmis…kahvaltidan davete kadar size her türlü imkani veriyor bu ince minik hamurlar..

3 Ocak 2012 Salı

Yilbasi sofrasindan notlar...


Yilbasinda evde olmayi seviyoruz biz ailece, daha dogrusu biz mutfakta olmayi seviyoruz  hatta.. mutfaga girmek icin her türlü kutlamayi bahane olarak kullanmayi seviyoruz da diyebiliriz buna… Zaten kimin evindeyiz sorusu yerine kimin mutfagindayiz sorusu geciyor kutlamalar icin.. ilk saraplar mutfakta acilir, kesilip, bicilip, pisirilip, firinlanirken sohbet sürer…aa e ama artik sofraya oturmali diye hatirlatir nihayet biri,  - sofra hep özenle hazirlanir bizim ailede, cocuklugumuzdan beri..annemin sofralarinin, her ögün, ister sade omlet yensin, beyaz keten örtüler, kumas peceteler olmassa olmazidir..- Severiz biz kalabalik sofralari, ailece sofralarda bulusmayi..bütün aile birbirini özlediginde, ne zaman görüsüyoruz demez, „e artik bir yemek yapalim, birarada olalim der“ bizde.. mesela gecen sene eylülde, söyle bir cözüm buldu kuzenlerden biri, bir ev tuttu Bodrum’da, bir hafta sonu ayarlandi, herbir yerden herkes geldi ve mutfaga girildi, sonuc gercek bir ziyafetti.… yani ne zamandir görüsememisiz, ayri düsmüsüz, bulusup gidelim bir restorana diye birsey yok bizde.. dedigim gibi ailevi bir gelenek bizde mutfak ve sofra…
Ailenin erkeklerini de bulastirdik mutfaga, isin en komigi onlarin birbirine tarif verisini dinlemek oluyor.

26 Aralık 2011 Pazartesi

Cikolata, krema, visne… bulusunca ne yaparlar?


Birlikte bir Visneli Kara Orman Pastasi olurlar.. 

Hazir Sacher'e girmisken, benim cok sevdigim Visneli Kara Orman Pastasini (Schwarzwälder Kirschtorte) da yapalim dedim. Bu yapimi cok eskilere dayali alman pastasi, adini da Almanya’nin Schwarzwald denilen(Karaorman) daglik, ormanlik bölgesinden aliyor. Pastanin adi neden böyle derseniz degisik teoriler var, biri pastanin yapiminda kullanilan visne suyunun, o zamanlar geleneksel olarak bu ormandan geliyor olmasi, diger teori ise bana daha yakin geliyor. Bu bölgenin kadinlarinin folklorik kiyafetleri ayni pastanin renklerinde… siyah kiyafet – pastanin üzerini süsleyen cikolata yapraklari gibi, beyaz bluz – kremasi ve baslarina taktiklari kirmizi yuvarlak sapkalari – visneler..

Bizim tarifimiz ama, Sacher’e girdigimiz icin, gene Sacher’in meshur tatli kitabindan…

24 Aralık 2011 Cumartesi

Sacher Torte

Bu dünyaca ünlü turtanin tarihi 1832 ye uzaniyor. Dönemin kudretli prensi Metternich seckin konuklari icin özel bir tatli ister ve „sakin ha beni utandirmayin“ emri verir, Gel gör ki sef asci hastalanir ve is 16 yasindaki cirak Franz Sacher’e düser.. (Franz Sacher ise yillar sonra Avusturya tarihinde önemli bir rolü olacak Hotel Sacher'in kurucusu Eduard Sacher'in babasi olacaktir.)

Sachertorte’yi söyle de tarif edebiliriz; dilinizin üzerinde kayip giden, hafif ve de zarif bir tatlidir o..

12 Aralık 2011 Pazartesi

Mutlu eden tarifler

Su son iki ay hem bayram, hem tatil, hem dogum günleri ve bir de yaklasan yeniyili simdiden kutlamaya baslama vesilesiyle bizim mutfakta kek, pasta yapimina hiz verildi.

Iki tarif de  son derece pratik, tuttu mu tutmadimi sorunu yok ve dee en önemlisi cok lezzetli.. kisaca mutlu ediyorlar..
kardesime giderken paketlendi, yenmeye hazir...

Frenk üzümlü serpme kek

Hamur icin;
500 g un, 1 paket yas maya, 2oo ml ilik süt
80 g seker, 80 g tereyag, 2 yumurta,
bir cimdik tuz,

Üzeri icin;
1 kg frenküzümü ( ben kizilcik marmelati ile de denedim, cok güzel oldu)

2 Aralık 2011 Cuma

Simdi Punch zamani

Evet, Viyana'da simdi punch zamani, hemen her firsatta, her bulusmada kahvenin pabucunu bir süreligine dama atmis olan punch’in dönemi.

Soguk kis günlerinde, evde yapimi son derece basit ama son derece lezzetli ve bu arada hem sicak hem sekerli olmasindan dolayi da hizlica carpan bir icecek punch.

Ihtiyaciniz olanlar;