25 Ocak 2013 Cuma

Ölcülerle kafa karisinca...




 Eski kayınvalidem İngilizdi ve muhteşem de bir aşçıydı.  Mutfağa birlikte girmekten hep çok keyif aldık onunla...Ona da annesinden kalma, bana hediye ettiği, ansiklopedi mahiyetinde 1000 kusur sayfalık „Purnell’s Complete Cookery“ mutfağımın kara kaplısıdır.. Onca mutfak deneyimine ragmen, su ölcüler söz konusu olunca, o da bazen "hmm..dur nasildi" demistir..Kara kaplida dünyanın dört bir köşesindeki mutfakların neredeyse tüm baz tarifleri mevcut..Ama tabii her şey, cup, ounce, pound ölçüsü ve F derece.. Fakat kitapta yok yok olduğu için, içinde tüm bu ölçümlerin gr, kaşık karşılıkları için de iyi bir yer ayrılmış..
Tarif arayışlarımda, karşıma bu ölçüler çıktığında hemen açılır kara kaplı… Hep, şunları bir kağıda yazıp görünür bir yere asayim derim, gene unutulur bir sonraki tarife kadar. Geçen gün gene böyle bir tarifi uyguluyordum, artık zamanı şu tabelanın dedim..

Eğer sizinde arada bir bu ölçülerle kafanız karışıyorsa, hazır kendime hazırlarken hepimize hazırlıyım diye düşündüm.


En çok kullanacaklarınız ;

Ounce / Pound
Gram / Kilo
1 ounce (oz)
28 g
4 oz ya da 1/4 pound
113 g
1/3 pound
150 g
8 oz ya da 1/2 pound
230 g
2/3 pound
300 g
12 oz ya da  3/4 pound
340 g
1 pound  (lb) ya da 16 ounce
Yaklasik 450 g
2 lb
Yaklasik 900 g

                          
İşin pratik, matematik kısmı şöyle;

-        Ounce’u grama çevirmek için, x28 yapıyorsunuz. 4 oz x 28 =112 g
-        Pound’u kiloya çevirmek için, x 0,45 yapıyorsunuz. 2 lb x 0,45 = 0,9 kilo ya da 900 g
-        1 sıvı oz ise 30 ml ye karşılık geliyor. 15 sıvı oz x 30 = 450 ml


Ounce (oz) / Gram ;

1 oz  = 28 g
2 oz   = 57 g
3 oz   = 85 g
3,5 oz= 100 g
4 oz   = 113 g
5 oz   = 142 g
6 oz   = 171 g
7 oz   = 200 g
8 oz  = 230 g     = ½ lb (pound)
9 oz   = 252 g
10 oz = 280 g
10,5 oz = 300 g
11 oz = 312 g
12 oz = 340 g
14 oz = 397 g
16 oz = 454 g     = 1 lb

Pound (lb) / Gram

1 lb = 454 g
2 lb = 908 g
2,2 lb = 1 kl
3 lb = 1,36 kl
4 lb = 1,82 kl
5 lb = 2,27 kl
6 lb = 2,73 kl
7 lb = 3,18 kl
8 lb = 3,64 kl
9 lb = 4,09 kl
10 lb = 4,54 kl

Pint / cl

1 pint = 568 cl
½ pint = 284 cl
¼ pint = 142 cl
0,17 pint = 100 cl
0,35 pint = 200 cl
0,53 pint = 300 cl
0,88 pint = 500 cl
1,76 pint = 1 litre


Cup kaşığa gelince …

Bunlar, hacim ölçüleridir, malzemenin kapladığı alan temel olduğu için haliyle her malzemede ağırlık farklı olacaktır, 1 cup un ile 1 cup şekerin ağırlığı farklıdır bu yüzden. Eğer evinizde  cup ölçüsü de yoksa, insan hangi fincanı „cup“ olarak seçeceğini bilemez (aslında bizdeki tariflerde geçen bardak ölçüsüyle aynıdır cup, bardak olarak kullanmamız gereken –çeşit çeşit bardağın olduğunu gözönüne alırsak- 240 ml lik bir bardaktir)

Cup için, eğer sıvı ölçüyorsanız, bardak prensibi geçerli. Yani 1 cup sıvı, ölçümlerde yaklaşık 240 ml ye denk geliyor.

Sadece likit ölcümler icin cup=ml  karsiliklari
Cup / pint
ml / L
1 tatli kasigi
5 mL
1 yemek kasigi ya da  1/2 likit oz
15 mL
1 likit  oz ya da  1/8 cup
30 mL
1/4 cup ya da 2 likit oz
60 mL
1/3 cup
80 mL
1/2 cup ya da 4 likit oz
120 mL
2/3 cup
160 mL
3/4 cup ya da 6 likit oz
180 mL
1 cup ya da 8 likit oz ya da 1/2 pint
240 mL
1 1/2 cup ya da  12 likit oz
350 mL
2 cup ya da 1 pint ya da 16 likit oz
475 mL
3 cup ya da  1 1/2 pints
700 mL
4 cup ya da 2 pints ya da 1 quart
950 mL
4 quarts ya da 1 gallon
3.8 L

Not: eger cok hassas bir ölcüm gerekmiyorsa ölcüler
su sekilde de yuvarlanabilir.:
  
1 cup = 250 mL
  1 pint = 500 mL
  1 quart = 1 L
  1 gallon = 4 L




 Sık kullanilan katı malzemelerin cup=gram= yemek kasigi karsiligi

Malzemeler
1 cup
 
3/4 cup
2/3 cup
1/2 cup
1/3 cup
1/4 cup
2 yemek k.
Normal bugday unu
120 g
  90 g
  80 g
  60 g
  40 g
30 g
15 g
Toz seker
200 g
150 g
130 g
100 g
  65 g
50 g
25 g
Pudra sekeri, kakao
100 g
  75 g
  70 g
  50 g
  35 g
25 g
13 g
Esmer seker
180 g
135 g
120 g
  90 g
  60 g
45 g
23 g
Misir unu
160 g
120 g
100 g
  80 g
  50 g
40 g
20 g
Pirinc
190 g
140 g
125 g
  95 g
  65 g
48 g
24 g
Yulaf
  90 g
  65 g
  60 g
  45 g
  30 g
22 g
11 g
Sofra tuzu
300 g
230 g
200 g
150 g
100 g
75 g
40 g
Tereyag, yogurt
240 g
180 g
160 g
120 g
  80 g
60 g
30 g
Dogranmis meyva
150 g
110 g
100 g
  75 g
  50 g
40 g
20 g
Dövülmüs badem, findik..
150 g
110 g
100 g
  75 g
  50 g
40 g
20 g
Bütün badem, findik…
120 g
  90 g
  80 g
  60 g
  40 g
30 g
15 g

Ve bazen tereyag icin kullanilan „stick“ ise;
1 stick= 125 g

Yumurta da durum;


Amerika ve Avrupa’da gecerli büyük,orta, kücük agirliklari degisiklik gösteriyor.

53-63 g arasi bir yumurta Avrupa ölcüleri icin orta boy olurken, Amerika`da büyük boy olarak geciyor. Eger, bir Amerikan tarifinde büyük boy yumurta kullanin diye geciyorsa, orta boy yumurtalar yeterli olacaktir. (eger, yumurta icin ölcü verilmiyorsa, otomatikman büyük boy demektir)

Avrupa ölcülerinde orta boy bir yumurta, ortalama olarak;

1 orta boy yumurta (kabuklu) = 57 g
1 orta boy yumurta (kabuksuz) = 50 g = 2 oz = ¼ cup
1 orta boy yumurtanin beyazi = 30 g = 1 oz
1 orta boy yumurtanin sarisi = 25 g = 2/3 oz

Avrupa ölcülerinde;

Kücük          : 53 g alti
Orta boy      : 53 – 63 g
Büyük boy   : 63 – 73 g
Cok büyük   : 73 g üstü

Amerikan ölcülerinde;

Kücük          : 43 g – 50 g
Orta boy      : 50 g – 57 g
Büyük boy   : 57 g – 64 g
Cok büyük   : 64 g – 71 g


Firin ölcüleri

225F - 110°C
250F - 120°C
275F - 140°C
300F - 150°C
325F - 160°C
350F - 180°C
375F - 190°C
400F - 200°C
425F - 220°C
450F - 230°C
475F - 240°C



Kolay gelsin :)

3 yorum:

  1. görsellere bayıldım gerçekten o ölçü kaplarına hayran kaldım..paylaşımınız için teşekkürler.sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Super bir paylasim cooook tesekkur ederim bende hollandaya yeni tasindim olculer benimde problemim burada :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oh sevindim ise yaradigina :)) kolay gelsin o zaman :)

      Sil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)