9 Mayıs 2011 Pazartesi

Cilek ve mascarpone aski


Yasasin artik cilek zamani! Artik direk tarlalardan toplanmis cilekler satiliyor her yerde, bu mevsim en sevdigim seylerden biri, cilek tarlalarina gidip cilek toplamak. Viyana civarindaki tarlalara gidip sepet sepet cileginizi kendiniz toplayabiliyorsunuz, tabii bu  arada toplayip yediklerinizin hesabini kimse sormuyor sizden, sadece en sonunda sepetleriniz tartiliyor, sizde o sepetlerin parasini ödeyip sepet sepet cilekle evinize dönüyorsunuz. Mmmmm…bu keyfi özledim, yakinda tarlalardayiz ailece…
Dolayisiyla cilek iceren her tarif uygulanmaya baslandi..





Cilek ve mascarpone birbirine cok yakisiyor, eger fazla vaktiniz yoksa ve hizli bir tatli tarifine ihtiyaciniz varsa;
250 g cilek
125 g mascarpone
125 g yogurt
1 paket vanilya
 
Servis yapacaginiz kisi sayisi kadar cilegi kenara ayirip, gerisini püre yapin. Mascarpone ve yogurdu ve de vanilyayi karistirin. Daha sonra bir kat mascarponeli karisim bir kat cilek olmak üzere bardaklariniza yerlestirin, en üzerine cukulata serpebilirsiniz, cilekle süsleyin. Servis öncesi 30 dk kadar buzdolabinda beklerse daha iyi olur. Ama tüm hazirlama 10 dk…



Eger vaktiniz varsa, benim dün denedigim cilekli mascarponeli tarti deneyebilirsiniz.

Öncelikle tart hamuruna ihtiyaciniz var. 

1 kilo cilek (ayiklanmis ve dörde bölünmüs)
100 g seker
1 yemek k.  portakal surubu
1 cay k limon suyu
350 g mascarpone
1 cay k vanilya
50 g pudra sekeri
1 yemek k. balsamik sirke (yoksa eger, 1 cay kasigi limon suyu da kullanabilirsiniz)

Tart hamurunuzu hazirlayip acin, 20 dk buzdolabinda bekletin firina koymadan, Bu arada firini 180 C ye ayarlayin. Tarifdeki gibi pisirin. Pistikten sonra tamamen sogumasi icin bir kenarda bekletin.
Cileklerinizi ½ yemek k porakal surubu ve tos sekerle genisce bir kabin icinde karistirin. 30 dk suyunu birakana kadar dinlendirin.
Cilekler dinlenirken, siz mascarpone ve pudra sekerini, diger yarim kasik portakal surubunu, limon suyunu, vanilyayi  karistirin. Kullanacaginiz zamana kadar buzdolabinda beklesin.
Cilekler suyunu biraktiktan sonra, cilekleri altina bir kap koyarak süzgecle süzün. Süzdügünüz suyu ufak bir tencereye alin, bir kasik balsamik sirkenizi (veya limon suyunu) ekleyip surup kivamina gelene kadar kaynatin.


Sira tartimizi hazirlamaya geldi. Tart hamurunun dibine mascarponeli karisimi sürün, üzerine cileklerinizi dizin. Hazirladiginiz surubu firca yardimiyla cileklerin üzerine sürün.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)