9 Mayıs 2011 Pazartesi

Tart hamuru (Pâte Brisée)

Tart hamurunun özelligi 1-2-3 prensibi, 1 miktar seker 2 miktar yag 3 miktar un..yag oranini arttirdiginiz oranda hamurunuz da o kadar citir olur.Seker hamurun daha iyi tutmasina yardimci oluyor.
Eger tartinizin üzerini de kaplamak istiyorsaniz, ayni tarifi iki katina cikarip iki ayri hamur hazirlayin. Hamurunuzu daha sonra ister kücük tart kaliplarinda veya tek parca bir tart kalibinda kullanabilirsiniz. Icini nasil dolduracaginiz tamamen size kalmis, ister tatli ister tuzlu tarif uygulayabilirsiniz.
Malzemeler

1 ½  fincan un / 300 g
¾ fincan  tereyag / 200 g (cok soguk olmali)
½ cay k tuz
100 g seker (sekeri cok daha az da tutabilirsiniz (1-2 cay k), özellikle tuzlu olarak kullanacaksaniz))
1-2 yemek kasigi cok soguk su



Tereyagini ufak  küpler  seklinde kesin ve buzluga koyun en az 15 dakika (en iyisi 1 saat veya daha uzun) gercekten cok sogumus olmalilar

Mutfak robotunda unu, tuzu ve sekeri karistirin, tereyagini ekleyin ve  bir kac kez cevirin. Eger robot kullanmadan elle yoguracaksaniz ellerinizin mümkün oldugunca soguk olmasina dikkat edin ve hizlica bir hamur haline getirin, fazla yogurmadan. Tereyaglar bezelye büyüklügüne gelip,  iri topakli bir hamur olmasi gerekiyor, 1 yemek k su (cok soguk su) ekleyin  bir iki kez daha cevirin. Hamurdan bir parca koparin, biribirini tutuyorsa olmus demektir, yoksa cok az su daha ekleyip kisaca cevirin.




Hamuru makineden alin, mutfak tezgahina koyun, dikkatli bir sekilde bir top haline getirin. Hamuru fazla yogurmayin! Hamurun icinde ufak tereyag parcalari görmeniz muhtemeldir. Bu parcalar hamurun citir ve puf puf olmasini saglayacaktir. Hamuru plastik folyoya sarip buzdolabina koyun, en az 1 saat dinlensin.
Hamuru buzdolabindan cikardiktan sonra oda sicakliginda 5-10 dakika dinlendirin. Hamurunuzun üzerine bir miktar un serpip merdaneyle 20 cm capinda (tart kalibinizin ölcüsünde) acin (yagli hamur oldugu icin, actiktan sonra kalibin icine koymak icin actiginiz yerden kaldirmak cok zor oluyor, benim taktigim, kalibin ölcüsünde yagli kagidin üzerine acip o kagitla kaliba yerlestiriyorum ) Hamuru acarken altina veya üstüne cok fazla un serpmemeye özen gösterin bu hamurun kalitesini bozar, eger cok yumusarsa yeniden buzdolabinda dinlendirin 30 dk kadar, eger ufak tart kaliplariyla calisacaksaniz, parca parca alarak calisin, gerisi buzdolabinda beklesin.



Hamurunuzu kaliba koyduktan sonra, dibine catalla delikler acin, pisme sirasindaki catlamalari önlesin.  180 C de tarifinizdeki pisirme süresine göre pisirin, aslinda kahverengilesme derecesi size bu konuda fikir verebilir. Tart hamurunun kabarmamasi icin ilk 15 dakilalik sürede firina koymadan hamurun üzerini alüminyum folya ile kaplayin ve üzerine agirlik yapacak bir sey koyun (metal, firina dayanikli tabak, hic bir sey bulamassaniz kuru fasulye taneleri, pirinc de kullanabilirsiniz) 15 dk sonra firindan cikarip, agirliklari ve folyoyu kaldirip yeniden kenarlari kahverengilesene kadar pismeye birakin.

Firindan yeni cikmis tart hamuru cok kolay kirilir,dikkat ! bir kac dakika kabinda sogumaya birakin, ama tamamen kabinda sogutmadan genisce bir spatula ile cikarmaniz gerekir, aksi takdirde kaliba yapisabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)