Aristokrat sebze kuskonmazin tam zamani… Nisan ortasindan 24 Hazirana kadar bol bol kuskonmaz yeme sansimiz var. Neden 24 haziran diye soruyorsaniz, bu tarihten sonra artik kuskonmaz toplanmiyor, cünkü kis soguklari bastirmadan, gücünü toplayip seneye tekrar bizi mesut edebilmesi icin 100 güne ihtiyac duyuyor kuskunmaz, bu yüzden de 24 hazirandan sonra onu rahat birakiyorlar. Ciftcilerin deyimiyle „kiraz geldimi kuskonmaz gider“
Bu faydali bitkiyi bol bol tüketin bu dönemde, nelere iyi gelmiyor ki, en basta kani temizler, idrar yollarini söktürür, temizler, karacigerin muntazam calismasini saglar, kandaki seker miktarini düsürür, sinirleri kuvvetlendirir… Yani bahar temizligini vücudunuza da uygulamak istiyorsaniz, hadi kuskonmaz almaya…
Kuskonmazinizi degisik sekillerde hazirlayabilirsiniz, en klasik ve hizli yöntem;
Kaynamis tuzlu suya, bir miktar seker ve 10 g kadar tereyag atip 10 – 15 dakika pisirmek, ve haslanip biraz yagda cevrilmis patates ve jambonla servis yapmak. Yesil kuskonmazlar beyazlardan daha hizli piser, bu yüzden ikisini birden pisirecekseniz, önce beyazlari, 3-4 dk sonra da yesilleri atin suya.
Ben kuskonmazi cok sevdigim icin, nerdeyse hergün kuskonmaz tüketir olduk evde…bu sebeble de degisik kuskonmaz tarifleri pesindeyim, dün yeni bir tarif denedim, biz cok begendik…
Kuskonmazli Strudel
(4 porsiyon icin, 2 Strudel hamuru)
1 paket strudel hamuru (milföy hamuru)
400 g patates
Tuz, 40 g tereyag, 1 yemek k limon suyu, bir tutam seker
1 demet frenk sogani
1 arpacik sogan
500 -600 gr kuskonmaz (ben sirf yesil kullandim, ama beyaz ve yesil karisik yapabilirsiniz)
100 g rendelenmis gouda peyniri ( bulamassaniz, taze kasar kullanin)
4 yumurta sarisi
Karabiber
6 -8 dilim jambon
Hamurlari dondurulmus aldiyaniz, önce onlari cözülmeye birakin.
Patateslerinizi soyun, dörde bölün ve tuzlu suda pisirin.
Frenk soganlarini ince ince dograyin. Arpacik sogani kücük küpler halinde dograyin.
Kuskonmazlari kaynayan tuzlu suya, bir tutam seker, 10 g tereyagi ve limon suyuyla koyun, pissin.
Patatesler pisince cikarip süzün, buhari cikinca, püre haline getirin.
Arpacik soganlari bir parca tereyagi ile öldürün, rendelenmis peynirle beraber püre patateslere ekleyin. 2 yumurta sarisi ve ince dogranmis frenk soganlarinin yarisini da patateslere ekleyin.
Kuskonmazlari atesten alin, soguk sudan gecirin, iyice süzün. Arzuya göre kuskonmazlarin tepelerini kesip bunlari sosa katabilirsiniz.
20 g kadar tereyagini eritin, strudel hamurlarini yanyana acin ve bir fircayla tereyagini üzerlerine sürün.
Jambon dilimlerini yariyariya iki hamura da yerlestirin. Üzerlerine patates püresini sürün.
Pürenin üzerine de yanyana kuskonmazlarinizi yerlestirin.
Bu arada firini 180 C ye ayarlayin.
Hamurunuzu sarmaya baslayip, rulo yapin, sonra ikisinide firin kagidi kapladiginiz tepsiye yerlestirin. Üzerlerine diger iki yumurta sarisini cirparak sürün.
Yaklasik 12-15 dk kadar üzerleri altin-sari kizarana kadar pisirin.
Firindan alinca, dilimleyin, frenk soganlarinin geri kalanini üzerlerine serpin.
Üzerine hollandaise sos ve yanina güzel bir domates salatasiyla servis yapin..
Teşekkür ederim sitenizde çok hoş olmuş tebrikler...
YanıtlaSil.
ben tesekkür ederim ;)
Sildelisin sen:)) böyle yemek yapmaya devam edip de bu kiloda kalmayi basarman mucize:)
YanıtlaSil:))
Sil