12 Aralık 2011 Pazartesi

Mutlu eden tarifler

Su son iki ay hem bayram, hem tatil, hem dogum günleri ve bir de yaklasan yeniyili simdiden kutlamaya baslama vesilesiyle bizim mutfakta kek, pasta yapimina hiz verildi.

Iki tarif de  son derece pratik, tuttu mu tutmadimi sorunu yok ve dee en önemlisi cok lezzetli.. kisaca mutlu ediyorlar..
kardesime giderken paketlendi, yenmeye hazir...

Frenk üzümlü serpme kek

Hamur icin;
500 g un, 1 paket yas maya, 2oo ml ilik süt
80 g seker, 80 g tereyag, 2 yumurta,
bir cimdik tuz,

Üzeri icin;
1 kg frenküzümü ( ben kizilcik marmelati ile de denedim, cok güzel oldu)


Serpme hamuru;
200 g un, 200 g seker, 200 g yumusamis tereyag
1 paket vanilya

Unu, cukur bir kaba koyup ortasini havuz gibi acin, mayayi 1 yemek kasigi süt ve 1 yemek k. seker ile karistirip havuza dökün. Etrafindaki unlardan bir kisim alip havuzun üzerini kapatin. Üstünü kapatip, sicak bir yerde 15 dk dinlendirin. Daha sonra hamurun diger malzemelerini de icine katarak, mixerin hamur cirpma kollariyla karistirip pürüzsüz bir hamur haline getirin. Tekrar kapali olarak, sicak bir yerde 40 dk kabarmasini bekleyin.
Firini 200 C ye ayarlayarak, önceden isitin.

Firin tepsisini yaglayin, ya da yagli kagit serin ve hamurunuzu bütün tepsiye yayin. Meyvalarinizi (bir kismini en son üstüne serpmek icin ayirin 100 g kadar) hamurun üzerine yayin.



Üstüne serpistireceginiz hamurun malzemelerini de karistirip hamur haline getirin ve meyvalarin üzerini kapliyacak sekilde minik minik parcalar halinde, esit olarak dagitin.

25 dk firinda pisirin, kenara ayirdiginiz meyvalari da üzerine serpip bir 10 dk daha pisirin. Üzeri fazla kahverengilesmesin diye, ikinci seferde (son 10 dk da) üzerini firin kagidiyla (yagli kagitla)  kapatabilirsiniz.



Cikardiktan sonra, ilinmasini bekleyin kesin ve arzu ederseniz krema da ekleyerek servis yapin.



Tiramisu
 
Tirami su… „beni yukari cek“ hafifliginden dolayi böyle bir ad yakistirmis 1970 de Treviso’daki restaurant Le Beccherie’nin ascisi. Oysa 1800 lerden beri yapiliyor bu tatli Italya’nin Venedig bölgesinde.


2 kutu kedi dili (yaklasik 350-400 g)
2 yumurta sarisi
1 kutu sivi krema
500 g Mascapone
1 tutam seker
3-4 tatli kasigi nescafe
1 paket kakao
1- 1,5  yemek k. rom
(veya 60 -80 ml Amaretto)

Mascarponeyi derince bir cirpma kabina bosaltin. Yumurta sarilarini ve arzu ettiginiz ölcüde sekeri ( ben cok az koyuyorum, 1 yemek k kadar..) ekleyip mixerle cirpin, bir süre cirptiktan sonra yavas yavas sivi kremayi yedire yedire ekleyerek, karisimin rengi kreme dönene kadar karistirmaya devam edin.



Cukur bir kaba 3 tatli kasigi nescafe ve 4 su bardagi suyu karistirin, rom veya Amarettoyu da ekleyin. Nescafe eriyene kadar karistirin.

Hafif bir derinligi olan oval veya ince uzun bir kabin icine kedi dillerini nescafeli karisima batirarak yerlestirin. (dikkat kedi dilleri cabuk dagilir, nescafenin icinde uzun tutmayin) birinci katin üzerine mascarponeli karisimi bolca sürün, üzerine yeniden nescafeye batirilmis kedi dilleri döseyin. En üst katta mascarpone olana kadar bu isi tekrarlayin. En son olarak da ufak bir tel süzgecle kakaoyu pastanin her tarafini örtecek sekilde serpin.


Üzerini alu folyo veya stretch filmle kapatip en az 3-4 saat buzdolabinda bekletin. Servis yapmadan üzerine serptiginiz kakaoyu tazeleyin.



Yazin alternatif olarak cileklisini ya da frambuazlisini da yapabilirsiniz.

Bu durumda kedi dillerini batiracaginiz sulu karisim icin;(nescafe yerine)
2 yemek k. sekeri 1/8 l suda seker tamamen eriyene kadar pisirin. Daha sonra icine 6 cl rom ekleyin.

Kremasini yukardaki gibi hazirlayip ikiye böldügünüz cilekleri kremanin üzerine yanyana dizin, üzerlerine bir parca pudra sekeri gezdirin. Yukardaki gibi isleme sonuna kadar devam edin.

Servis yapmadan üzerini cileklerle süsleyin.



2 yorum:

  1. şu yaban mersinli keke aşık oldum...mutlaka deniycem. harika. ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  2. tavsiye ederim, biz de kesildigi gibi bitti :))

    YanıtlaSil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)