Evet, Viyana'da simdi punch zamani, hemen her firsatta, her bulusmada kahvenin pabucunu bir süreligine dama atmis olan punch’in dönemi.
Soguk kis günlerinde, evde yapimi son derece basit ama son derece lezzetli ve bu arada hem sicak hem sekerli olmasindan dolayi da hizlica carpan bir icecek punch.
Ihtiyaciniz olanlar;
1 lt kirmizi sarap (tadi cok kuvvetli, keskin olmasin diger tatlari örtmemesi icin, ben burada Zweigelt kullaniyorum)
1 lt taze sikilmis portakalsuyu, etli kisimlarini da icine katin
Cubuk tarcin, karanfil, kakule (henüz zencefil katmadim, ama yakisacagini düsünüyorum, rezeneye ise hala karar veremedim)
1 lt Meyva cayi (poset meyva caylari, özellikle kis meyvalari iceren, tarcinli, karanfilli bir cesit secin)
Esmer ya da beyaz seker
Rom
Önce meyva cayinizi hazirlayin, sonra agiz tadiniza göre icine seker ekleyin, dikkat edin cok tatli olmasin. Baharatlari bir tülbentle icine atin. Daha sonra portakal suyunu ve sarabi ekleyerek kisik ateste yavas yavas demlendirin. Rom en son olarak ekleniyor, bir kücük kahve fincani yeterli olacaktir. Bir süre kisik ateste demlendikten sonra (kaynamasin) tadina bakin, eger cok sert olduysa biraz daha seker ekliyebilirsiniz.
Eger, cok daha lezzetli olmasini istiyorsaniz, (ki biraz pahali olucak bu durumda, ½ sise Cointreau ekliyorum ben böyle zamanlarda, ama lezzetli olacagina garanti edebilirim.)
Yeterince demlendigine inandiginizda baharatlari cikarin.
Bittiginde icine minik küpler seklinde dogranmis elma parcalari ya da dilimlenmis portakal atarak, büyük fincanlarda servis yapin.
Eger karisik orman meyvalari koymak isterseniz, o zaman rom yerine weinbrand kullanin.
Glühwein yapimi da aslinda cok benzer, ancak bu sefer portakal suyu katmiyor ve meyva cayi yerine siyah cay hazirlayarak yapiyorsunuz karisiminizi.
Türkiyede sıcak şarapla çok karıştırılan bir işlenen şarap türüdür bu. Hatta o Uludağdaki sözde 5 yıldız otellerde onca para verip " eki ehiie punch içtim" diyen görmeyenlere pek gülerim ben.
YanıtlaSilşarap işinden biri olarak önereceğim Türk şarapları:
kavaklıdere angora ve yakut;
doluca DLC serisi ve Sarafin Ve Karma serisi hariç her tür şarabı.
Anladıysanız eğer bu seri üretim firmaların düz sofra şaraplarını önerdim ki yılına bakmanızı öneririm.
Üzüm seçecem ben derseniz eğer yerel üzümlerimizden kalecik karası,köstevek ve tr topraklarındaki shiraz uygun olmaz.
Zweigelt soğuk ve yüksek merteba üzümü olduğundan denizli bölgesindeki üzümlere yönelebilirsiniz.
Ay aman işte, işlenen yani evde işlem gören şarap blog yazarının da dediği gibi en sade, en az aromalı ve de haliyle en ucuz şarap olmalıdır.
Melange sevgiler , bu tarif kesin denenecek ve uygun türk şarabı bulunacak.
oooo ne kadar degisik bir karisim bende sicak sarap yaparim ama bu cok farkli ! denerim ben bunu viyana punch'i:) beste
YanıtlaSilSis;
YanıtlaSilTesekkürler önerilerin icin, haklisin özellikle Yakut uygun bu is icin. Zweigelt'e asagi yukari uygun olarak Kapadokya bölgesi Öküzgözü, Bogazkere'yi (ki 2009 iyi bir seneydi) önerebilirim.
Sarap sekerle karisacagi ve isinacagi icin, kaliteli olmasinda yarar var aksi takdirde bas agrisi yapmasi muhtemeldir.
sevgiler ve de afiyet olsun :)
Beste;
YanıtlaSilsenin tariflerini de duymak isterim ama..
afiyet olsun :)
bayılırım oküzgözü'ne. üşenmesem de denesem ;)
YanıtlaSilE süper.
YanıtlaSilİçmiş kadar oldum.
Sarhoş anne Çiğdem
afiyet olsun Cigdem'cim :)
YanıtlaSilΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!
YanıtlaSilPunch'a bayılırım ama hiç denemedim bu tarifi mutlaka yapacağım. Teşekkürler
YanıtlaSil