mutfak dolabi
- acilis... (4)
- aksama ne var (10)
- ara sicak (4)
- basics (2)
- diyet (2)
- gerekli bilgiler (3)
- kahvalti keyfi (7)
- kahvenin yanina (16)
- kutlama (1)
- lezzet katanlar (3)
- mangal (1)
- ne icersiniz (6)
- özel günler (1)
- piknik (2)
- saglik (1)
- tatli seyler (11)
27 Ocak 2012 Cuma
Onun kendine has bir güzelligi var... Cheesecake....
Bana göre en lezzetli keklerden biri cheesecake… Bence bütün tatli cesitlerinin icinde kendi özel konumunu sabitlemis bir klasik o..
Onda olup ta digerlerinde olmayan ne… söyle diyelim, citir bir tart hamuru üzerine oturmus, nefis bir limon, vanilya aromasinin eslik ettigi, altinsarisi yumusacik kremsi peynir zannediyorum tüm duyulara hitap ediyor… Üstelik de heran elimizin altinda bulunabilecek malzemelerle yapiliyor, o yüzden de nesillerdir tarifleri elden ele gecip duruyor. Üstelik her cesit varyasyona da acik.. Portakallisi, visnelisi, orman meyvalisi ekstra bir tazelik katarken, espressolusu, kakao ve cikolatalisi da ayri citir tat katiyor.
Amerika’da cream cheese kullanilirken, Avusturya’da topfen (Almanya’da quark) kullaniliyor cheesecake icin. Bunun muadili bir sekilde Kraft’in Philadelphia’si veya Mascarpone olabiliyor. Ama yaklasik 700g ile 1 kl arasi bir miktara ihtiyac oldugundan Labne peyniri de kullanilabilir haliylen.
Ben bu sefer limon aromali, üzeride orman meyvalariyla bezeli bir cesidini yaptim. Kizimin özel istegi üzerine…
500 g topfen (topfen yerine dedigim gibi muadili olan bir peyniri secebilirsiniz, ama önemli olan cok yagsiz olmamasi peynirin, yoksa o ipeksi yumusakligi olmuyor)
250 g un
1 tutam tuz
175 g seker
125 g soguk tereyag
5 yumurta
40 g misir nisastasi
1 limonun rendelenmis kabugu
200 g sivi krema
Tereyagi disinda tüm malzemelerin oda sicakliginda olmasi gerekiyor. Iyi bir sonuc almaniz icin bu önemli.
Topfeni veya eger Labne kullaniyorsaniz (ki labnenin su orani daha yüksek) bir mutfak bezinin icine koyup hafifce bastirarak suyunun süzün.
Tart hamurunu hazirlamak icin, un, tuz, 50 g seker, 1 yumurta ve ufak parcalara dogranmis tereyagini bir yemek kasigi ilik suyu da ekleyerek karistirip, pürüzsüz bir hamur kivamina getirin. Daha sonra hamurunuzu bir folyoya sarip 30 dk buzdolabinda dinlendirin.
Kremayi hazirlamak icin; 2 yumurtanin sarisi ve beyazini ayirin. Beyazlari kar yapin. Cheesecake icin kullanacaginiz peyniri, geri kalan seker, nisasta, limon kabugu rendesi, ayirdiginiz iki yumurta sarisi ve geri kalan yumurtalari da katarak iyice karistirin. Kremanizi da iyice cirpin ve cirpilmis krema ve yumurta aklarini dikkatlice peynirli karisiminiza yedirin.
26 cm capinda bir kelepceliformun (springform) tabanini yagli kagit ile kaplayin.
Firini 180 C ye ayarlayin.
Hamurunuzu dolaptan cikarip iki yagli kagit arasina koyarak yaklasik 34 cm capinda bir yuvarlak seklinde acin. Actiginiz hamurun formunuzun taban genisliginden daha büyük olmasi gerekior ki, kenarlarini da kaplayabilin. Actiginiz hamuru kalibiniza yerlestirin. Formunu bozmamak icin, ben üstteki yagli kagidi kaldirip alttaki kagidin yardimiyla kaliba dikkatlice ters cevirerek yerlestiriyorum, sonra da hamuru zedelemeden yagli kagidi yavasca üstünden kaldiriyorum. Dibine iyice oturttuktan sonra kenarlarini da kaliba bastirin, daha sonra düzgün bir sekil vermek icin egrilikleri bicakla kesip cikarin.
Peynirli karisiminizi simdi icine düzgünce yerlestirip üzerini bir spatul yardimiyla düzeltin. Firinda kenarlarinin fazla yanip renk degistirmemesi icin kalibin etrafini bir kartonla cevirip baglayin.
Pisirme süresi 60 dk.
Pisme süresinin yarisinda cikarip peynirin homojen bir sekilde dagilmasini saglamak icin üzerine bicakla yildiz seklinde cizikler atin ve üzerini önce yagli kagit onun üstüne de alüminyum folyo ile kapatip tekrar firina verin.
Pisme süresi sona erince, firini kapatin, kapagini yari aralik birakarak cheesecake’i yaklasik 10 dk firinda birakin.
Daha sonra cikarip sogumaya birakin.
Bu sekilde de aslinda servis yapabilirsiniz.
Ama ben soguduktan sonra üzerine orman meyvalarini koyup, üzerine de hafifce tart jölesi döküp dolaba koydum. Tart jölesini hazirlarken de icine ahududu surubu ekledim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Enfes görünüyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBen de çok severim cheesecake hatta pastaya falan da tercih ederim çoğu zaman.
iyi hafta sonları;)
tesekkür ederim Yildiz, benden de keyifli haftasonlari :)
SilHer aşamanın resimli olması benim için daha da yapılabilir kılıyor. Bir kez denedim fakat çok başarılı oldugumu söyleyemicem. Şimdi bu tarife bakıp okuyunca, yeniden denesemmi dedim.
YanıtlaSilYalnız bir şey itiraf edicem, bu görüntü şunu diyor. Uzat ellerini al bir dilim, ye :)
Ellerine saglık, çok güzel bir görüntü..
Asli'cim afiyet olsun..:) cok tesekkür ederim..
SilSevgili Melange, blogunuzdan ayrılamaz oldum. Bu günlerde Ankara'dayım ve küçük kardeş yapılacakların listesini verdi. İçinde, birinci sırada Cheesecake de var. Daha önce de yaptım ama sizin tarif biraz farklı ve müthiş görünüyor. Ne derler" ye beni":)).
YanıtlaSilLabneden çok krem peynir ile yapmak istiyorum, bakalım ne olacak?
Ellerinize sağlık, sevgiler.
Sevgili Sare, cok mutlu edersin beni her ugrayisinda... senin Adana mutfagini büyük keyif ve ilgiyle izledim, ama sayfan da cok ic ve istah acici.. :) cok sevdigim Adanali arkadaslarimdan bu mutfagin güzelliklerini hep dinlerim..
YanıtlaSilCheesecake icin krem peyniri ben de tavsiye ederim sana, zira Labnenin yag orani oldukca düsük, belki yari mascarpone de ekleyebilirsin. Simdiden ellerine saglik ve kolay gelsin :)
sevgiler
şahane görünüyor
YanıtlaSiltesekkür ederim Ecehan :)
SilBu tarifler süper;Bu blogunuzu yeni keşfettim;Takipdeyim :)
YanıtlaSilBeklerim Surey, cok da memnun olurum ziyaretlerine.hep gel :)
SilNefis görünüyor.Blog girişinizin;hakkımda yazınızda,hayalinizden bahsetmişsiniz.Gerçekten şu manzaraya bakınca bu hayal çok yakın gibi görünüyor...
YanıtlaSilCok tesekkür ederim..
SilInsallah öyle olur, artik gercek cafemden anlatmaya devam ederim..:)
Of of offff diyorum :))
YanıtlaSilvaaay nefıs gorunuyor olsa da yesem bır kac dılım ellerıne sağlık harıka olmus
YanıtlaSilÖncelikle elinize sağlık..çok güzel görünüyor..labne yerine krem peynir tavsiye ederken nasıl bir peynir kastettiniz?marka ve ürünün ismini söyleyebilir misiniz? (bir hata yapmak istemiyorum).Şimdiden teşekkürler....Hicran
YanıtlaSil