24 Aralık 2011 Cumartesi

Sacher Torte

Bu dünyaca ünlü turtanin tarihi 1832 ye uzaniyor. Dönemin kudretli prensi Metternich seckin konuklari icin özel bir tatli ister ve „sakin ha beni utandirmayin“ emri verir, Gel gör ki sef asci hastalanir ve is 16 yasindaki cirak Franz Sacher’e düser.. (Franz Sacher ise yillar sonra Avusturya tarihinde önemli bir rolü olacak Hotel Sacher'in kurucusu Eduard Sacher'in babasi olacaktir.)

Sachertorte’yi söyle de tarif edebiliriz; dilinizin üzerinde kayip giden, hafif ve de zarif bir tatlidir o..



Dünya capinda taninmis olmasinin diger bir nedeni ise uzun süre dayanikliligi, alindiktan iki hafta sonrasinda bile hala tazeligini muhafaza eder, hatta Sachertorteciler, durdukca tadinin daha bir güzellestigini iddia ediyorlar.

Basarisindaki sir ise , malzemelerindeki klasik dengede, pisirme isleminde ve tabii ki pürüzsüz glazüründe gizli. Formu, rengi ve glazürü o kadar kendine özeldir ki bir kere orjinalini gördüyseniz taklitlerini hemen tanirsiniz.

"Yemek kitaplari Sachertorte tarifleriyle dolu ama bu tarif Sacher’in kendi tarifi ve  gercek tarif! " (Bunu kitabin (Sacher – Tatli kitabi) önsözünde yazmislar). Tarifim oradan…
 
130 g tereyag (oda sicakliginda yumusamis)
110 g pudra sekeri
½ vanilya ekstresi
6 yumurta sarisi
130 g mutfak cikolatasi
6 yumurta aki
110 g tozseker
130 g un

Ici icin

1 kavanoz kayisi marmeladi

Üstünü kaplamak icin

200 g seker
1/8 l su
150 g cikolata

Firini 170 C ye ayarlayin.

Tereyagini, pudra sekerini ve vanilya cubugundan siyirdiginiz vanilya icini mixerle krema kivamina gelene kadar cirpin. Yumurta sarilarini sirayla eklerken cirpmaya devam edin. Köpüklü ve yogun bir kivama gelene kadar cirpin.
Bunlari yaparken bir yanda cikolatalari ufak parcalara bölüp, benmaride eritin.
Ilinmis olan erimis cikolatayi da cirptiginiz karisima ekleyin.

Yumurta aklarini, toz sekeri icine yavas yavas katarak kar haline getirin. Kati ve parlak bir kivam alana kadar cirpmaya devam edin. Daha sonra bu aklari, demin hazirladiginiz yumurtali cikolatali karisimin icine katin. Unu da üstüne eleyin. Hepsini dikkatlice, bir kasik yardimiyla karistirin. (Mixer kulanmayin).

22 veya 24 cm capinda bir kelepceli kek formunun (springform) tabanini yagli kagit ile kaplayin ve karisimi icine dökün. Üst kismini bir bicak yardimiyla düzlestirin. Yaklasik bir saat firinin orta katinda pisirin. Ilk 12-15 dakikasinda firin kapagini bir parmak acik birakin.

Pisen kekinizi formdan cikarmadan mutfak izgarasi üzerine ters cevirin. 20 dk kadar soguduktan sonra tekrar cevirin ve tamamen sogumasini bekleyin. Ancak tamamen soguduktan sonra formdan cikarin ve keskin ve büyük bir bicakla yanlamasina ortadan ikiye ayirin.

Iki turtanin üzerini, hafif isitilmis ve cirpilmis kayisi marmelatiyla kaplayin ve tekrar üstüste koyun. Daha sonra turtanin her tarafini geri kalan marmelatla kaplayin ve kurumaya birakin.

Üstünün kaplamasi icin; seker ve suyu 5-6 dk fokurdatarak kaynatin, sonra biraz ilinmasi icin kenara koyun. Cikolatayi benmaride eritip, sekerli suyu yavas yavas akitarak cikolataya katin, karistirin. Yogun kivamli bir glazür olucak. Kivaminin tutup tutmadigini anlamak icin, kasiktan  akittiginizda, kasigin üzerinde asagi yukari 4 mm kalinliginda bir tabaka kalmali, eger daha fazla kaldiysa o zaman da cok yogun olmus demektir, bu durumda sekeri erittiginiz tencereye bir miktar su ekleyin, o sudan,  kivami tutturacak sekilde birkac damla daha koyun.

Glazür hazir oldugunda, bir seferde turtanin üzerine dökün ve hizlica üstünü spatül yardimiyla dümdüz kaplayin. Turta tabagina koyun, birkac saat donmasi icin birakin. Glazürü düz ve parlak olmali dondugunda.
 

Sacher, turtanin üzerine baska bir süs koymuyor, sadece kücük bir cikolata madalyonla süslüyor…


13 yorum:

  1. Ben bildim bildim bu tadı.. ağızda eriyen çikolata, dil üzerinde kayan bir enfes çikolata.. dağılan ahhh çok istedim:)

    YanıtlaSil
  2. Bastan cikarici degil mi, ahh ah kötülük ediyorum ama adresini yolla bana, senin vaktin yok mutfaga girip bunla ugrasicak..sen bir dilim yersin gerisini cocuklar :))

    YanıtlaSil
  3. bir kaç kez gördüm ama ne yeme firsati oldu, ne deneme :)Gerçekten çok istah açici gorunuyor

    YanıtlaSil
  4. nefis seyler yaptiginizi gördüm ama, eminim bunu da cok güzel yaparsiniz..simdiden kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  5. vanilya çubuğunu anlayamadım ben; mutfak konusunda cahil sayılırım zaten ama çikolataya bayılırım. nerden nasıl bulunur bu çubuk vanilya. bir de mutfak çikolatasının özelliği ne?Marketten alacağımız bitter veya sütlü çikolata olur mu? Dedim ya cahilim bu konularda. Böyle bir tarifi de cahil cesaretiyle denemeyi düşünüyorum zaten! Ama çok güzel görünüyor yaa, çok da güzel anlatmışsınız!!! Yapabilir miyim ki acaba???

    YanıtlaSil
  6. Vanilya cubugu, ince uzun kahverengi cubuklar halinde satilan dogal vanilyadir. Cubugu boydan boya incecik keserek icindeki siyah vanilya ekstresini cikararak kulaniyorsunuz. Paket toz vanilyalarin icinde vanilyanin ana maddesi vanilin bulunmakla beraber sonucta kimyasal ürünler olduklari icin, vanilya cubugundan elde edeceginiz sonucu vermez, ama her zaman alternatiftir. istanbul'da misir carsisinda, aktarlarda ve büyük marketlerde satiliyor.

    Mutfak cikolatasi, aslinda dümdüz cikolata..tabii ki marketten alinan herhangi bir düz cikolata da ayni islemi görür.
    :) hadi simdi kolay gelsin, tabii ki yapabilirsiniz, islemi biraz fazla ama,göz korkutucak kadar degil..bence simdiden ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
  7. Canım benim sen daha önce neredeydin?Ya da ben seni neden bu kadar geç keşfettim?
    Tariflerinin hepsi birbirinden güzel ve lezzetli.Ellerine sağlık.
    Senin en büyük takipçin artık benim:)

    YanıtlaSil
  8. Hosgeldin Meri..ne mutlu etti beni yorumlarin..
    cok sevinirim ziyaretlerine, senin de cok güzel bir mutfagin var..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. fransiz pastalarina tas cikarticak tarifleriniz var , ilk defa boyle bir bloga rasladim, ve bilemezsiniz ne kadar mutlu oldugumu :))) sizi gercekten ama gercekten tebrik ediyorum !!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkür ederim Eda, ben de böyle güzel bir yorumla cok mutlu oldum :)

      Sil
  10. enfes görünüyor.. hafta sonu deneyeceğim :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. Cok guzel yillar once gittim viyanaya bayildim.bu pastayi yemek icin bir daha gidicem,blogunuz cok guzel

    YanıtlaSil
  12. Denedim super oldu. Tarif cok dogru. Tesekkurler.

    YanıtlaSil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)