mutfak dolabi
- acilis... (4)
- aksama ne var (10)
- ara sicak (4)
- basics (2)
- diyet (2)
- gerekli bilgiler (3)
- kahvalti keyfi (7)
- kahvenin yanina (16)
- kutlama (1)
- lezzet katanlar (3)
- mangal (1)
- ne icersiniz (6)
- özel günler (1)
- piknik (2)
- saglik (1)
- tatli seyler (11)
27 Ocak 2012 Cuma
Onun kendine has bir güzelligi var... Cheesecake....
Bana göre en lezzetli keklerden biri cheesecake… Bence bütün tatli cesitlerinin icinde kendi özel konumunu sabitlemis bir klasik o..
24 Ocak 2012 Salı
Sauerkraut’u takdimimdir
Lahanaya ailecek olan düskünlügümüzü anlatmistim bir eski yazida, daha dogrusu cocuklugumuzdan beri lahananin bitmez tükenmez faziletlerini dinleyerek büyüdügümüzü.. Eh simdi haliylen, aile mirasi gibi, emanete hiyanet olmaz diyerek muhterem lahanayi devamli ben de etrafima anlatir oldum.
16 Ocak 2012 Pazartesi
Kizilciklar oldu mu?
Benim kizilciklar coktan oldu..alip dolaba attigimdan beri öylece bekleyip duruyorlardi beni, Pazar Pazar da alisveris yapma sansi olmayinca evde olanlarla onlari biraraya getirmeye karar verdim. Böyle zamanlarda evde yeterli yumurta varsa, meyveli rulolar en kolayi isin, cünkü cok az bir unla yapip, icine istediginiz meyvali karisimi koydugunuz bir tatli bu, inanilmaz cabuk oluyor, yarim saat icinde hersey hazir…
Sonucta kizilciklari dolapta hayatlarinin sonunun gelmesini beklemekten kurtardim, iyi de oldu..onlar mutlu biz mutlu…
8 Ocak 2012 Pazar
Armut tatlisi
Cok lezzetli oluyor, cok da kolay ve de cok hafif, ister aksam evdekilere sürpriz yapin, ister misafirlerinize hazirlayin,her sartta „mmm…cok güzel“i duyacaksiniz..
Armut Conference |
8 adet armut (ben conference cinsi, uzun boyunlu, sise formundaki, tatli ve aromali olan armutlari kullaniyorum
400 gr seker (ben cok tatli sevmiyorum, siz daha cok koyabilirsiniz)
2-3 adet cubuk tarcin
4-5 karanfil
1 limon kabugu rendesi
1 paket vanilya
1 cay k. zencefil
Raventli Turta
Ravent oldugunuz yerlerde bulunan birsey mi bilmiyorum, kizmayin sakin. Zira ben de burda adini duysam da bir türlü hic denemedigim bir tad idi. Ama her tarif o kadar cekici ve öyle mutlaka denemelisiniz diye anlatiliyordu ki artik denememin zamani geldi dedim.
Ravent adi diger dillerde latince ismine yakin geciyor, (rhubarb, rhabarber) latince adi ise “Rheum rhabarbarum” rheum kök anlamina gelirken barbarus yabanci,disardan gelen anlami tasiyor. Yani " yabanci kök" demisler adina o zamanlar. Günümüze „vahsi, saldirgan“anlamlariyla gelen „barbar“ aslinda baska yerden olan anlamininda.
5000 yildir kullanildigini okudugum, koca yesil yaprakli, parlak kirmizi saplara sahip bu kök bitki, baharin geldiginin de ilk habercisi.
Bu önbilgiden sonra tarifimize gecelim;
Pancake.. zarif ve hafif hamur
Pazar sabahi kahvaltilarini severiz..
Christmas tatili bu hafta sona eriyor, herkes daha yataktayken kalktim, keyifli bir Pazar kahvaltisiyla basliyalim güne, tatilin son günü de keyifli olmali dedim.
Cocuklarin kücüklüklerinden beri sevmekten asla vazgecmedikleri, Pazar kahvaltilarinin en sevileni pancake hazirlamaya giristim.
Bu incecik kizaran hamurlari cesit cesit hazirlayip, icine de ister tatli ister tuzlu katip sarabilirsiniz, onu bu kadar sevilir kilan da bu sanirim.
Temel pancake hamuru icin;
(Yaklasik 8 adet cikiyor)
1 veya 2 adet cirpilmis yumurta
Yaklasik 300 – 350 ml süt
2 yemek k. erimis tereyag veya zeytinyag
220 g un
3 cay k. kabartma tozu
½ cay k. tuz
1 yemek k. seker
Cirpilmis yumurtalari, yagi ve sütü karistirin. Un, kabartama tozu, seker ve tuzu da bir kapta karistirip, yumurtali karisima eleyin. Pürüzsüz bir kivam alana kadar cirpmaniz yeterli, gereginden fazla cirpmayin..
Ortaboy (18 -20 cm capinda) tavanizi biraz yaglayin, ideali demirdöküm bir tava kullanmak ama teflon tava da isinizi görür.
Karisiminizdan kücük bir kepceyle alip tavaya dökün, (hamuru tavaya dökerken tavayi atesten alin, elinizde olsun tava, isiniz kolaylasir) ve ayni anda tavayi saga sola yatirip cevirerek, hamurun tavanin bütün yüzeyini ince bir sekilde kaplamasini saglayin ve atesin üzerine koyun tavanizi yeniden. Tavaya döktügünüz hamur fazla olmamali, tam yüzeyini kaplayacak sekilde olmasi yeterli, incecik olmalarini saglamak icin. 3-4 dakika icinde bir yüzü kizarir, spatul yardimiyla cevirip arka yüzünü de kizartin. Hamurun hepsi bittiginde, iclerini istediginiz gibi doldurup sarin. Eger tuzlu bir ic yapacaksaniz, hamura seker koymayin.
Ama bu temel hamuru yaraticiliginizi kullanarak, cesitlendirebilir, renklendirebilirsiniz.
Ben bugün, hamuruma kücücük dogranmis elma, tarcin ve dövülmüs findik kattim. Oldukca lezzetliydi.
Farkli un cesitleri de deneyebilirsiniz.
Yemek sonrasi ici cikolata ve findikla sarilmis, üstüne krema ve cikolata sosuyla da güzel bir tatli oluyor.
Ama ayni zamanda, icine koyacaginiz ice bagli olarak, ki mesela ben tavuk etini kullaniyorum sikca, öglen veya aksam yemegine de bir alternatif olabiliyor.
Ve hatta minik minik hazirlayarak kimi ev davetlerinizde de kullanabilirsiniz.
Dedigim gibi ici tamamen yaraticiliga kalmis…kahvaltidan davete kadar size her türlü imkani veriyor bu ince minik hamurlar..
3 Ocak 2012 Salı
Yilbasi sofrasindan notlar...
Yilbasinda evde olmayi seviyoruz biz ailece, daha dogrusu biz mutfakta olmayi seviyoruz hatta.. mutfaga girmek icin her türlü kutlamayi bahane olarak kullanmayi seviyoruz da diyebiliriz buna… Zaten kimin evindeyiz sorusu yerine kimin mutfagindayiz sorusu geciyor kutlamalar icin.. ilk saraplar mutfakta acilir, kesilip, bicilip, pisirilip, firinlanirken sohbet sürer…aa e ama artik sofraya oturmali diye hatirlatir nihayet biri, - sofra hep özenle hazirlanir bizim ailede, cocuklugumuzdan beri..annemin sofralarinin, her ögün, ister sade omlet yensin, beyaz keten örtüler, kumas peceteler olmassa olmazidir..- Severiz biz kalabalik sofralari, ailece sofralarda bulusmayi..bütün aile birbirini özlediginde, ne zaman görüsüyoruz demez, „e artik bir yemek yapalim, birarada olalim der“ bizde.. mesela gecen sene eylülde, söyle bir cözüm buldu kuzenlerden biri, bir ev tuttu Bodrum’da, bir hafta sonu ayarlandi, herbir yerden herkes geldi ve mutfaga girildi, sonuc gercek bir ziyafetti.… yani ne zamandir görüsememisiz, ayri düsmüsüz, bulusup gidelim bir restorana diye birsey yok bizde.. dedigim gibi ailevi bir gelenek bizde mutfak ve sofra…
Ailenin erkeklerini de bulastirdik mutfaga, isin en komigi onlarin birbirine tarif verisini dinlemek oluyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)