26 Aralık 2011 Pazartesi

Cikolata, krema, visne… bulusunca ne yaparlar?


Birlikte bir Visneli Kara Orman Pastasi olurlar.. 

Hazir Sacher'e girmisken, benim cok sevdigim Visneli Kara Orman Pastasini (Schwarzwälder Kirschtorte) da yapalim dedim. Bu yapimi cok eskilere dayali alman pastasi, adini da Almanya’nin Schwarzwald denilen(Karaorman) daglik, ormanlik bölgesinden aliyor. Pastanin adi neden böyle derseniz degisik teoriler var, biri pastanin yapiminda kullanilan visne suyunun, o zamanlar geleneksel olarak bu ormandan geliyor olmasi, diger teori ise bana daha yakin geliyor. Bu bölgenin kadinlarinin folklorik kiyafetleri ayni pastanin renklerinde… siyah kiyafet – pastanin üzerini süsleyen cikolata yapraklari gibi, beyaz bluz – kremasi ve baslarina taktiklari kirmizi yuvarlak sapkalari – visneler..

Bizim tarifimiz ama, Sacher’e girdigimiz icin, gene Sacher’in meshur tatli kitabindan…


 
Schwarzwald'li (Karaorman'li) bir bayan

150 g un
100 g tereyag
50 g tozseker
2 yemek k. vanilya, bir tutam tuz
1 yumurta sarisi

Bisküvi hamuru icin

5 yumurta sarisi
80 g pudra sekeri
4 yemek k. su (ilik)
5 yumurta aki
30 g tozseker
120 g un
40 g kakao
½ yemek k. kabartma tozu
3 yemek k. erimis tereyag

Ici icin

1 kavanoz visne konservesi (450-500 ml)
3 yaprak beyaz, 1 yaprak kirmizi jelatin
6 cl kiraz likörü
½ l sivi krema, 2 yemek k vanilya
1 paket krema serlestiricisi (Dr.Ötker’den bulabilirsiniz)
2 yemek k. visne marmelati

Ayrica (en üstüne)

1/8 l krema
4 yemek k. parca cukulata (yaprak cukulata)



Tart hamurunuzu hazirlayin ve bir mutfak folyosuna sararak 30 dk kadar dinlenmesi icin buzdolabina koyun. Bu arada firini da 200 C ye ayarlayin, önceden isitilmis olmasi gerekiyor.

Bisküvi hamurunu hazirlamak icin (pandispanya hamuru); yumurta sarilarini, suyu ve pudra sekerini birlikte köpürene kadar cirpin.

Yumurta aklarini da kar yapin ve tozsekeri yavas yavas akitarak cirpmaya devam edin, kati ve parlak bir hal alana kadar da cirpma islemi devam etmeli. Hazir oldugunda aklardan 1/3 ünü ayirip icine elenmis unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve sivi tereyagini katarak dikkatlice (cirpmadan ve yumurta cirpacagi ile) karistirin, aklari sönmemeli.
Daha sonra, un ve kakaoyla karismis aklari ve geri kalan aklari, sarilarin icine gene yumurta cirpacagi yardimiyla katin ve dikkatlice karistirin. Pandispanya hamurunda isin bu kismi önemli, zira hamurun sönmemesi ve süngerimsi halini alabilmesi icin dikkatli ve cirpmadan karistirmak gerekiyor.

Dibini firin kagidiyla kapladiginiz (24-26 cm capinda) bir kelepceli forma (springform) koyun ve önceden isittiginiz firinda, orta kisimda 30 dk pisirin.
Hazir oldugunda sogumaya birakin. Formdan soguduktan sonra cikarin.

Simdi sira, dolabta bekleyen tart hamurumuzda… onu da kullandiginiz formun ölcüsünde (24-26 cm) acin ve yaglanmis kelepceli forma koyarak firinin orta katinda 20 dk pisirin.

O piserken, icini hazirlayabiliriz..
Visnelerin suyunu bir kaba süzün. (atmayin). Jelatinleri soguk suda yumusamaya birakin. Kenara ayirdiginiz komposto suyundan ¼ l ölcüp, isitin ve yumusamis olan jelatinleri icinde eritin, visneleri (pastanin üzerini süslemek istiyorsaniz 8-10 tanesini ayirin) ve 2 cl kiraz likörünü (dikkat hepsini degil)  de ekleyip dolaba sertlesmeleri icin koyun.

Sivi kremayi sertlesene kadar cirpin, bu arada vanilya ve krema sertlestiricisini de azar azar ekleyerek karistirmaya devam edin.

Sogumus olan pandispanyayi yatay olarak iki kere ayirin, yani elinizde 3 kat (esit oranlarda ayrilmis) pandispanya olacak. Herbirinin üstünü arta kalan visne likörüyle islatin.

Kelepceli formunuzun dibini ve yanlarini kapatacak sekilde yagli kagitla (firin kagidi) kaplayin. Pismis olan tart hamurunuzu en dibe yerlestirin ve üzerini dolapta jölelesmis olan visnelerle kaplayin  üzerine bir miktar da hazirladiginiz kremadan sürerek ilk pandispanya katiyla üstünü kapatin. Onunda üstünü kremayla kaplayip ikinci kat pandispanyayi koyun. Simdi, bu 2.katin üzerini visne marmelatiyla kaplayip üzerine yeniden krema sürün ve son kat pandispanyayla da kapatin.

Bu sekilde buzdolabina koyun, donsun. Birkac saat beklemesi iyi olur.

Buzdolabindan cikinca, formdan cikarin, yagli kagidi da etrafindan cikarin (yapisik kaldiysa) üstü icin olan kremayi iyice cirptiktan sonra pastanin her tarafini krema ile kaplayin. En üstünü de yaprak cikolatalarla ve eger ayirdiysaniz visnelerle süsleyin.

Evet, ugrastiriyor, haklisiniz ama bu muhtesem tat icin bu cile cekilir…

6 yorum:

  1. Kızlarımın favori pastası.Ellerine sağlık.Paylaşım için teşekkürler.Tarifin aslına ulaşmak çok önemli.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bayıldığım bu pastanın öyküsünü de öğrendim. Gerçekten öğrenmenin yaşı yokmuş. Bloglar sayesinde her birimiz diğerlerine öyle güzel paylaşımlar sunuyor ki tadından yenmiyor :) Yıllar önce İzmir'de Dolunay pastanesine sadece bu pastayı yemek için giderdik şimdi orası sıradanlaşmış,eski lezzeti bulamadım ama artık tarifim var ben yapacağım. Ellerine sağlık,sevgiyle kal !

    YanıtlaSil
  3. Pembe kekik, saniyorum bu cogumuzun favori pastalarindan, harika bir bilesim cikolata visne ve krema degil mi?
    sevgiler sana da :)

    YanıtlaSil
  4. Colette, cok haklisin, devamli birbirimizden cok keyifli seyle ögreniyoruz, beni de cok mutlu ediyor bu.
    O zaman simdiden kolay gelsin ve ellerine saglik diyorum sana
    Sevgilerimi yolluyorum ben de

    YanıtlaSil
  5. Ben tam anlyamadim pasta diyosun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Tam olarak neyi anliyamadigini yazsaydin belki daha kolay yardimci olabilirdim..

      Ama tahminde bulunarak, iki farkli hamur hazirlanmasindan dolayi karisiklik yasamis olacagini düsünüyorum. Tart ve pandispanya (ya da diger adila bisküvi) hamuru, ikisi de pasta yapiminda kullanilir, tart daha sert oldgu icin taban kismi, pandispanya ise ara katlara kullanilan hamur cesididir. Umarim sorunun cevabini verebilmisimdir. :)

      Sil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)