17 Nisan 2012 Salı

Bazi rejimler mutlu da edermis...

Daha önce burda, kisa bir diyet macerasi diye, Dukanla cok kisa süren askimi anlatmistim, simdi daha uzun süreli olacagini sandigim biri var. Glisemik endeksi düsük besinlerle yapilan diyet. Melange'da uzun uzun anlattim. Firsat buldukca da, rastladigim degisik tarifleri burada paylasacagim. Aslinda, bu diyette, neredeyse hersey serbest, özellikle saglikli. Cünkü zaten uzak durmamiz gereken beyaz undan, sekerden elimizi uzak tutuyoruz, hepsi bu.

Ilk 3 gün vucüdü bir detoksa sokup temizleyen corbalar var, burda istediginiz gibi bir araya getirebilirsiniz sebzeleri, düsük glisemik degerli yiyecekleri gene Melange'da yazdim.


Ilk 3 gün ve daha sonra hep yaninizda olacak yag yakan corbalar

Pestolu lahana corbasi
4-5 porsiyon

500 g beyaz lahana
3 sap kereviz
1 kirmizi, 1 sari paprika
Taze rezene
1 sogan, 2 dis sarmisak
2 yemek k zeytinyagi
Tuz, karabiber
Baharatlar
1 ¼ l sebze suyu
4 domates

Servis yaparken, feslegen pestosu ve feslegen yapraklari

Sebzelerinizi, sogan ve sarimsagida ufak ufak dograyip zeytinyaginda biraz cevirdikten sonra, sebze suyunu ve baharatlarinizi da ekleyerek 20 dk kadar pisirin, bu arada domatesleri soyup, ufak ufak dograyip corbaya ekleyin ve 10 dk kadar daha pisirin. Hazir oldugunda, servis tabagina 1 tatli kasigi pesto katarak servis yapin.

Feslegenli pesto

30 g kaju fistik, 50 g feslegen yapraklari, 1 dis sarmisak, tuz, 6 yemek k. zeytinyagi, 4 yemek k. sebze suyu,  30 g rende parmesan, karabiber

Kaju fistiklari, havanda dövüp, yagsiz bir tavada altinsarisi kizartin.
Feslegen yapraklari ayiklayip ince kiyin, sarimsagi da ayiklayip iri kiyin. Fistik, feslegen ve sarimsagi bir kapta püre haline gelene  kadar dövün, bu arada yavas yavas zeytinyagini ekleyin, daha sonra da sebze suyunu, hepsini yedire yedire yapin. En son parmesan ve karabiberi ekleyin. Daha sonra kavanoza doldurup üzerini zeytinyagiyla kapatip, agzini sikica kapatin, böyle buzdolabinda 2 hafta bekleyebilir.

Makarnaniza da kullanabilirsiniz daha sonra.


Renkli Sebze Corbasi
4 porsiyon

½ karnibahar (300g kadar), 1 yer lahanasi, 1 ufak kereviz (150 g), 1 kabak, 100 g mantar, 1 sogan, 2 yemek k. zeytinyag, 1 l sebze suyu, 3 yemek k. taze baharat (maydanoz, biberiye, kekik), tuz, karabiber, krmizi pul biber, 1 yemek k. parmesan (rende)

Sebzelerinizi ufak ufak dograyarak hazirlayin, ufak dogranmis soganlari yagda hafifce cevirdikten sonra sebze suyunu ve sebzelerinizi ekleyin, domatesleri en son koyarsaniz daha diri kalirlar. Pismesine yakin baharatlari ekleyip, karistirin. Hazir oldugunda rendelenmis parmesanla servis yapin.

Corba konusunda, hayal gücünüzü kullanarak cesitli sebze corbalari yapabilirsiniz bu diyette, yalniz, patates ve havuc kullanmamaya bakin.

Ikinci bölüm, sabah kahvalti icecegi
Iki kisilik

80 g karisik orman meyvasi
1 portakal
1 greyfurt
1 yemek k limon suyu
2 tatli k. akasya bali
1 bardak yogurt
2 tatli k. yulaf kepegi

Meyvalarini yikayip,soyup dograyip hazirladitan sonra blenderda, diger malzemelerle bir kac dakika cirpin.
Bu örnekle, istedigniz mevsim meyvasini kullanarak (muz haric) yogurt yerine de süt, kefir de kullanabilir, icine yulaf ezmesi, bugday gibi istediginiz diger tahillari katabilirsiniz. Veya sadece ufak ufak dograyip yogurt veya sütle karistirip müsli gibi yiyebilirsiniz.

Öglene kadar tok tutuyor, acikmiyorsunuz, tam enerji deposu ve yaglarin da düsmani..

3. bölüme gecince yenebilecek,
Yag yakmaya yardimci bir marmelat

500 g siyah frenk üzümü, ahududu veya bögürtlen (kayisi veya erik ya da seftali de olabilir)
150 g meyva sekeri
2 yemek k limon suyu
3 yemek kasigi elma pektini
50 g elma veya armut suyu

Meyvalarinizi, meyva sekeri ve limon suyu ile kaynayincaya kadar karistirin ve 3 dk kadar fokurdatin. Atesten alin ve pektini elma/armut suyuyla karistirip yavas yavas meyvalara karistirarak yedirin. Tekrar atesin üzerine koyup kaynayana kadar karistirin, 1 dk kadar kaynatin. Kivamina gelip gelmedigini soguk tabakta deneyin, tamamsa sterilize edilmis marmelat kaplariniza doldurup agizlarini sikica kapatip 10 dk kadar ters cevirin.

14 yorum:

  1. Hipnozla diyet denenmiş midir acaba? Çünkü ben en fazla 6 ay dikkat ediyorum, sonra sil baştan. Misafir trafiği konsantrasyonumu dağıtıyor ve çoğunlukla yabani otlar ve balıkla beslenmeme, unlu mamüllerle ve tatlılarla zaten aramın olmamasına rağmen orta yolu bulmakta zorlanıyorum.

    YanıtlaSil
  2. :)) halbuki en güzel sekilde besleniyorsun, otlar ve balik..en bayildigim !
    ama gelenler gidenler, insanin düzeninde sasma yapiyor ya onun da cok etkisi var,e bi de bu balik tek basina da yenip, icilmiyor :))

    YanıtlaSil
  3. işin sakat tarafı o işte =( alkol iştahı açıyor, masada daha uzun süre kalıyor insan.
    uzun zamandan beri sadece Girit rakısı içmeme rağmen, proteinle karbonhidratı ayrıştırmama rağmen tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Aslında İlahi Komedya'da -hayattayken oburluk yapanların, göçtükten sonra yiyeceklere erişmeye çalışıp erişememesi gibi- bahsi geçen durumları aslında gerçek hayatta yaşıyoruz. Offf, neden bu kadar zor?! Üstelik büyük ablam 45 kg, küçük ablam 40 kg!
    Neyse, mızıklamayı bırakıp, senin önerilerini bir kez daha okuyayım. Bir gayret daha...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Girit rakisi dedin de ben de hep merak eder dururum onu..:)

      Sil
    2. bööyle anasonsuz, anadoludaki boğma rakıyla İtalyanların grappası arası diyebiliriz. sek içilir, susuz, minik shot bardaklarda. ertesi güne yorgunluğu yoktur. Güzeldir! =)

      Sil
    3. bogma rakiyi bilmiyorum (bak onu da bilmiyorum :) ) ama grappa hem cok lezzetli ama bir o kadar de serttir, lezzetli olmali girit rakisi da :)

      Sil
  4. Girit rakısı da alışan için vazgeçilmez alışmayanın sonradan alışamayacağı bir tat. Kahvehanelerde bile bulunur. Mesele eve giderken, aklını dağıtmaktır. Kahveye uğrayıp "bir tek" atmak kelimenin tam anlamıyla budur. Yazın gittiğimde getirir, sfinaki bardaklarıyla paylaşmaktan zevk duyarım =)

    YanıtlaSil
  5. Melange, bende ödülün var!

    YanıtlaSil
  6. Özlemcim ne mutlu ettin beni, cok tesekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  7. tanıştığıma memnun oldum ..
    devamını merak ediyorum..
    bana da beklerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle :) geldim gördüm ve kaldim :))

      Sil
  8. Dedikleriniz çok doğru. Ben 17 sene Bodrum'da yaşadım. Kışın gelen giden olmadığı için çok rahatlıkla diyet yapabiliyordum. Yürüyüş için de çok müsaitti. Öyle ki kendimi sıkmadan 15 kilo civarı veriyordum. Ama mayıs ayı gelince ziyaretçiler başlıyor, ediğiniz gibi alkol de işin içine girince aynen kilolar da hem de süratle geri dönüyor. :))

    YanıtlaSil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)