21 Kasım 2011 Pazartesi

damlaya damlaya "spätzle" olur



Peynirli Spätzle yaptim gecen hafta. Halen almanca isminin kaynagi konusunda degisik tezler oldugu icin, türkcesini bulmakta zorlandim. Ama bu, süt, yumurta ve suyun harika karisimindan olusan oldukca eski bir güneybati Almanya yemegi olan Spätzle, ister ana yemek olarak ister etlerin yanina garnitür olarak lezzetli bir tat. Yapimi da son deece basit, ihtiyaciniz olan sadece bir spätzle rendesi. 



(4 kisilik)

400 g un, 4 yumurta, 1 tutam muskat, 100 g süt, tuz
200 g Emmentaler peynir, 2 yemek k. eritilmis tereyag, 2 sogan
2 yemek k. frenk sogani

Un, yumurta, süt, muskat ve bir parca tuzu karistirarak yumusak ve pürüzsüz bir hamur haline getirin.

 
125 ml su ekleyerek hamurun akiskan (kasiktan kayarak düsen) bir hal almasini saglayin. 30 dk kadar dinlendirin hamurunuzu.



Büyükce bir tencerede icine tuz da eklediginiz suyu kaynatin.

Peynirinizi bir kaba, rendenin ince tarafiyla rendeleyin. Firini 100 C ye ayarlayin.

Su kaynadiginda, rendenizi tencerenin üstüne yerlestirin ve hamurunuzdan ufak porsiyonlar alarak kaynayan suya rendeleyin. Rendelenen kücük hamur toplariniz pistikce suyun yüzeyine cikacaklar, bunlari delikli kepceyle alarak büyükce bir kaseye koyun, hepsi bittiginde 2 yemek k erimis tereyagi ile karistirin.


Firina giren bir kaba bir kat spätzle bir kat peynir (en üst kat peynir) olmak üzere yerlestirin, peynirler eriyene kadar firinda kalsinlar.
Bu arada soganlari halka halka dograyarak tereyaginda kahverengilesinceye kadar karamelize edin.
Peynirler eridiginde spätzlenizi firindan cikarin, soganlar ve ince kiyilmis frenk soganlari üstüne serpistirerek servis yapin
 
Bu haliyle lezzetli bir ana yemek olacaktir.

Arzu ettiginiz takdirde, peynir eklemeden, hamurun icine ispanak püresi katarak ispanakli veya ince kiyilmis maydanoz katarak da yapabilirsiniz spätzlenizi. Bu durumda da arzuya göre ana yemek ya da garnitür olarak kullanabilirsiniz.


8 yorum:

  1. İlginç bir yapılışı var,rende Türkiye de var mı?

    YanıtlaSil
  2. bunu bende düsündüm ama alternatif olarak, iri delikli bir kevgir de kullanilabilir diye düsünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. mamma mia cok guzel fotograflar ve yemek... Fransa'nin Almanya sinirinda da yapilir bu arkadas:) ben bunu degisik rendelerle deneyecegim Melange;)

    YanıtlaSil
  4. mantarlar harikaydi sayfanda, mantarli da tavsiye ederim, cok güzel oluyor :)

    YanıtlaSil
  5. en sevdigim alman yemegi:) bayilirim spätzleye:) burada bu isin ehli olanlar rende yerine yemek tahtasinin üzerine bir kasik hamurdan koyup tahtadan kazima yöntemiyle ince uzun makarnalar atiyorlar suyun icine. o sekilde yapmasi zor, bende rendeyle yapiyorum. ellerinize saglik:)

    YanıtlaSil
  6. Geçenlerde Tchibo'dan patates püresi yapmak için bir alet almıştım, resimdekinden farklı olsa da içinden bu makarnanın da yapılışı da vardı. Sizin resimlemenizle daha anlaşılır oldu benim için, teşekkürler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Efsun;

    evet isin orjinali öyle, eskiler hala böyle yapiyor hatta..ama rende kolayima geliyor acikcasi..:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. saniyorum patates püresi aleti de ise yarayabilir, o zaman sididen ellerinize saglik :)

    sevgiler

    YanıtlaSil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)