12 Ağustos 2011 Cuma

Mantar severmisiniz?


Türkce karsiligi „Yumurta mantari“ olarak gecen latince Cantharellus cibarius ve buralardaki adiyla „Eierschwammerl“in zamani simdi. Bana kalsa cig olarak da yerim ama o kadar lezzetli tarifler var ki bu kayisi kokulu, yumurta sarisi mantar üzerine; corbasi,sotesi, pilavlisi,etlisi…

Bu sabah kahvaltisinda yumurtalisini yaptim ben.



500-600 gr mantar
1 sogan
1 tutam dogranmis maydanoz
4 yumurta
Tereyag
Tuz,karabiber

Soganlari ufak ufak dograyip tereyaginda öldürün, sonra arzu ettiginiz büyüklükte dogradiginiz mantarlari katin. Sularini birakip cekene kadar ateste cevirin. Hazir olunca maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyip karistirin, Son olarak da bir kapta cirptiginiz yumurtalari ekleyin. Omlet kivami aldiginda servis yapin.
(Yanina patates de cok yakisiyor)


Hazirandan Eylüle kadar toplanma zamanlari, taze toplanmis mantarlari rahatlikla da dondurabilir veya kurutabilirsiniz. Ama sakin plastik kutuda degil, ya kagida sarili ya da sepet icinde kurutun. Alirken ufak olanlarini tercih edin ve nispeten bas kisimlari daha kapali olanlari. Pisirmeden önce sicak suya sokup cikararak temizleyin.



Mantar demisken hizli ve cok basit bir mantar dolmasi;

Bu sefer bildigimiz beyaz kültür mantarlarini kullaniyoruz.

Ilik suda temizleyip kuruladiktan sonra, sap kisimlarini dikkatlice cikarin. Bir tepsiye basasagi dizin.Icine her türlü malzemeyi o anki yaraticilik gücünüze göre koyabilirsiniz, ama peynir en cok yakisani.

Ben söyle bir ic hazirladim.

120 gr camembert peyniri
Nane, kekik, kirmizibiber, tuz
Incecik kiyilmis bir tutam dereotu
Biraz zeytinyagi

Hepsini iyice ezip karistirdiktan sonra mantarlarin sap kisimlarina doldurun, saplari tekrar üzerlerine oturtun. Önceden 200 C e isitilmis firinda sularini cekene kadar pisirin.

Özellikle sarabin yaninda lezzetli bir meze oluyor.


1 yorum:

  1. haftasonu mantarlı yumurtayı mutlaka denemek istiyorum:)

    YanıtlaSil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)