8 Ocak 2012 Pazar

Raventli Turta


Ravent oldugunuz yerlerde bulunan birsey mi bilmiyorum, kizmayin sakin. Zira ben de burda adini duysam da bir türlü hic denemedigim bir tad idi. Ama her tarif o kadar cekici ve öyle mutlaka denemelisiniz diye anlatiliyordu ki artik denememin zamani geldi dedim.

Ravent adi diger dillerde latince ismine yakin geciyor, (rhubarb, rhabarber) latince adi ise “Rheum rhabarbarum” rheum kök anlamina gelirken barbarus  yabanci,disardan gelen anlami tasiyor. Yani " yabanci kök" demisler adina o zamanlar. Günümüze  „vahsi, saldirgan“anlamlariyla  gelen „barbar“ aslinda baska yerden olan anlamininda.

5000 yildir kullanildigini okudugum, koca yesil yaprakli, parlak kirmizi saplara sahip bu kök bitki, baharin geldiginin de ilk habercisi.

Bu önbilgiden sonra tarifimize gecelim;


Yaklasik 16 dilim cikiyor

200g un, bir tutam tuz, 125g seker, 100g tereyagi (buzdolabindan cikmis), 1 yumurta, 3-4 yemek k. cekilmis veya iri dövülmüs badem (ben iri dövülmüs kullandim, tadi daha cok geliyor), 600 -800g ravent sapi, 2 yumurta aki, bir limon kabugu rendesi, 100g pudra sekeri

Unu bir miktar tuzu da ekleyip 75 g sekerle karistirin. Tereyagini kücük parcalar halinde una katin. Yumurtayi ve 2-3 yemek k. suyu ekleyip önce mixerin karistirici sapiyla karistirin, sonra elle yogurarak top formu verin, folyoya sarin, buzdolabinda 30 dk kadar beklesin.
Firini 200 C ye ayarlayin.
Hamurunuz dinlenirken, ravent saplarini yikayin ve yaklasik 2 cm uzunlugunda kesin, arta kalan sekerle karistirin.
Hamuru cikarin, yaklasik 2/3 ünü bir turta kalibinin (Ǿ28 cm)icine yerlesecek sekilde hafif unladiginiz yerde acin, sonra kenarlari kalibin kenarlarina da tasacak sekilde hamurunuzu kaliba yerlestirin, kenar kisimlarini bicakla düzgün bi sekil almasi icin düzeltin. Bademleri üsrüne serpin, onlarin üstüne de raventleri döseyin. Hamurun geri kalan kismini ufalayin ve raventlerin üstünü bu ufalanmis hamur parcalariyla örtün (eger hamurunuz cok yumusak oldu ve artik ufalanamiyorsa, bir miktar daha un ve esmer seker ekleyerek, daha kuru bir hale getirebilirsiniz, ufalanmasi kolaylasir)
 Önceden isittiginz firinda, yaklasik 45 dk pissin. Siz bu arada yumurta aklarini iyice kar yapin, sonra limonkabugu rendesini ve azar azar da pudra sekerini ekleyerek bezenizi hazirlayin.
Tutayi cikarinca, cirptiginiz pudra sekerli yumurta aklarini dekoratif bir sekilde turtanizin üzerine sürün. Bu arada firini 240 C ye cikarin.
Yaklasik 5 dk daha tekrar firina sokun, bezenin uc kisimlari hafif sararmaya basladiginda cikarin.
Ilindiktan sonra servis yapin. Üzeri citir, ici agzinizda eriyen meyvalar..







2 yorum:

  1. Bloğunuzu bugün keşfettim.yapmis olduğunuz turta' nin içindeki bitki Türkiye ' de güneydoğuda ilkbahar aylarında yetişiyor. Bitkinin adı ışkın sebze olmasına rağmen hafif tatlı tadı var. Bu bilgiyi paylaşmak istedim sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özür dilerim, cok gecikti cevabim..

      cok tesekkür ederim bilgi icin. Merak ediyorum, acaba güney doguda nasil kullaniliyor? Ravent olarak da geciyor ismi, ama bu isim hangi bölgeye ait bulamadim.

      sevgiler benden de

      Sil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)