Eski
kayınvalidem İngilizdi ve muhteşem de bir aşçıydı. Mutfağa birlikte girmekten hep çok keyif
aldık onunla...Ona da annesinden kalma, bana hediye ettiği, ansiklopedi
mahiyetinde 1000 kusur sayfalık „Purnell’s Complete Cookery“ mutfağımın kara
kaplısıdır.. Onca mutfak deneyimine ragmen, su ölcüler söz konusu olunca, o da bazen "hmm..dur nasildi" demistir..Kara kaplida dünyanın dört bir köşesindeki mutfakların neredeyse tüm baz
tarifleri mevcut..Ama tabii her şey, cup, ounce, pound ölçüsü ve F derece..
Fakat kitapta yok yok olduğu için, içinde tüm bu ölçümlerin gr, kaşık
karşılıkları için de iyi bir yer ayrılmış..
Tarif
arayışlarımda, karşıma bu ölçüler çıktığında hemen açılır kara kaplı… Hep,
şunları bir kağıda yazıp görünür bir yere asayim derim, gene unutulur bir
sonraki tarife kadar. Geçen gün gene böyle bir tarifi uyguluyordum, artık
zamanı şu tabelanın dedim..
Eğer
sizinde arada bir bu ölçülerle kafanız karışıyorsa, hazır kendime hazırlarken
hepimize hazırlıyım diye düşündüm.
En çok kullanacaklarınız ;
Ounce / Pound
|
Gram
/ Kilo
|
1 ounce
(oz)
|
28 g
|
4
oz ya da 1/4 pound
|
113 g
|
1/3
pound
|
150 g
|
8
oz ya da 1/2 pound
|
230 g
|
2/3
pound
|
300 g
|
12
oz ya da 3/4 pound
|
340 g
|
1 pound
(lb) ya da 16 ounce
|
Yaklasik
450 g
|
2 lb
|
Yaklasik
900 g
|
İşin
pratik, matematik kısmı şöyle;
- Ounce’u grama çevirmek için, x28
yapıyorsunuz. 4 oz x 28 =112 g
- Pound’u kiloya çevirmek için, x 0,45
yapıyorsunuz. 2 lb x 0,45 = 0,9 kilo ya da 900 g
- 1 sıvı oz ise 30 ml ye karşılık geliyor.
15 sıvı oz x 30 = 450 ml
Ounce (oz) / Gram ;
1 oz = 28 g
2 oz = 57 g
3 oz = 85 g
3,5 oz= 100 g
4 oz = 113 g
5 oz = 142 g
6 oz = 171 g
7 oz = 200 g
8 oz = 230 g = ½ lb (pound)
9 oz = 252 g
10 oz = 280 g
10,5 oz = 300 g
11 oz =
312 g
12 oz =
340 g
14 oz =
397 g
16 oz = 454 g = 1 lb
Pound (lb) / Gram
1 lb = 454 g
2 lb =
908 g
2,2 lb = 1 kl
3 lb =
1,36 kl
4 lb =
1,82 kl
5 lb =
2,27 kl
6 lb =
2,73 kl
7 lb =
3,18 kl
8 lb =
3,64 kl
9 lb =
4,09 kl
10 lb =
4,54 kl
Pint / cl
1 pint =
568 cl
½ pint =
284 cl
¼ pint =
142 cl
0,17 pint
= 100 cl
0,35 pint
= 200 cl
0,53 pint
= 300 cl
0,88 pint
= 500 cl
1,76 pint
= 1 litre
Bunlar,
hacim ölçüleridir, malzemenin kapladığı alan temel olduğu için haliyle her
malzemede ağırlık farklı olacaktır, 1 cup un ile 1 cup şekerin ağırlığı
farklıdır bu yüzden. Eğer evinizde cup
ölçüsü de yoksa, insan hangi fincanı „cup“ olarak seçeceğini bilemez (aslında
bizdeki tariflerde geçen bardak ölçüsüyle aynıdır cup, bardak olarak
kullanmamız gereken –çeşit çeşit bardağın olduğunu gözönüne alırsak- 240 ml lik
bir bardaktir)
Cup için,
eğer sıvı ölçüyorsanız, bardak prensibi geçerli. Yani 1 cup sıvı, ölçümlerde
yaklaşık 240 ml ye denk geliyor.
Sadece likit ölcümler icin
cup=ml karsiliklari
|
|
Cup / pint
|
ml / L
|
1 tatli
kasigi
|
5 mL
|
1 yemek
kasigi ya da 1/2 likit oz
|
15 mL
|
1 likit
oz ya da 1/8 cup
|
30 mL
|
1/4 cup
ya da 2 likit oz
|
60 mL
|
1/3 cup
|
80 mL
|
1/2 cup
ya da 4 likit oz
|
120 mL
|
2/3 cup
|
160 mL
|
3/4 cup
ya da 6 likit oz
|
180 mL
|
1 cup ya da 8 likit oz ya da 1/2 pint
|
240 mL
|
1 1/2
cup ya da 12 likit oz
|
350 mL
|
2 cup ya
da 1 pint ya da 16 likit
oz
|
475 mL
|
3 cup ya da 1 1/2 pints
|
700 mL
|
4 cup ya da 2 pints ya da 1 quart
|
950 mL
|
4
quarts ya da 1 gallon
|
3.8 L
|
Not: eger cok hassas bir ölcüm
gerekmiyorsa ölcüler
su
sekilde de yuvarlanabilir.:
1 cup =
250 mL
1 pint = 500 mL 1 quart = 1 L 1 gallon = 4 L |
Sık kullanilan katı malzemelerin cup=gram= yemek kasigi karsiligi |
|||||||
Malzemeler
|
1 cup
|
3/4 cup
|
2/3 cup
|
1/2 cup
|
1/3 cup
|
1/4 cup
|
2 yemek k.
|
Normal
bugday unu
|
120 g
|
90 g
|
80 g
|
60 g
|
40 g
|
30 g
|
15 g
|
Toz
seker
|
200 g
|
150 g
|
130 g
|
100 g
|
65 g
|
50 g
|
25 g
|
Pudra
sekeri, kakao
|
100 g
|
75 g
|
70 g
|
50 g
|
35 g
|
25 g
|
13 g
|
Esmer
seker
|
180 g
|
135 g
|
120 g
|
90 g
|
60 g
|
45 g
|
23 g
|
Misir
unu
|
160 g
|
120 g
|
100 g
|
80 g
|
50 g
|
40 g
|
20 g
|
Pirinc
|
190 g
|
140 g
|
125 g
|
95 g
|
65 g
|
48 g
|
24 g
|
Yulaf
|
90 g
|
65 g
|
60 g
|
45 g
|
30 g
|
22 g
|
11 g
|
Sofra
tuzu
|
300 g
|
230 g
|
200 g
|
150 g
|
100 g
|
75 g
|
40 g
|
Tereyag,
yogurt
|
240 g
|
180 g
|
160 g
|
120 g
|
80 g
|
60 g
|
30 g
|
Dogranmis
meyva
|
150 g
|
110 g
|
100 g
|
75 g
|
50 g
|
40 g
|
20 g
|
Dövülmüs
badem, findik..
|
150 g
|
110 g
|
100 g
|
75 g
|
50 g
|
40 g
|
20 g
|
Bütün
badem, findik…
|
120 g
|
90 g
|
80 g
|
60 g
|
40 g
|
30 g
|
15 g
|
Ve bazen
tereyag icin kullanilan „stick“ ise;
1 stick=
125 g
Yumurta da durum;
Amerika ve Avrupa’da gecerli büyük,orta,
kücük agirliklari degisiklik gösteriyor.
53-63 g arasi bir yumurta Avrupa ölcüleri icin
orta boy olurken, Amerika`da büyük boy olarak geciyor. Eger, bir Amerikan
tarifinde büyük boy yumurta kullanin diye geciyorsa, orta boy yumurtalar
yeterli olacaktir. (eger, yumurta icin ölcü verilmiyorsa, otomatikman büyük boy
demektir)
Avrupa ölcülerinde orta boy bir yumurta,
ortalama olarak;
1 orta boy yumurta (kabuklu) = 57 g
1 orta boy yumurta (kabuksuz) = 50 g = 2 oz
= ¼ cup
1 orta boy yumurtanin beyazi = 30 g = 1 oz
1 orta boy yumurtanin sarisi = 25 g = 2/3
oz
Avrupa ölcülerinde;
Kücük :
53 g alti
Orta boy :
53 – 63 g
Büyük boy :
63 – 73 g
Cok büyük :
73 g üstü
Amerikan ölcülerinde;
Kücük :
43 g – 50 g
Orta boy :
50 g – 57 g
Büyük boy :
57 g – 64 g
Cok büyük :
64 g – 71 g
Firin
ölcüleri
225F -
110°C
250F - 120°C
275F - 140°C
300F - 150°C
325F - 160°C
350F - 180°C
375F - 190°C
400F - 200°C
425F - 220°C
450F - 230°C
475F - 240°C
Kolay gelsin :)
250F - 120°C
275F - 140°C
300F - 150°C
325F - 160°C
350F - 180°C
375F - 190°C
400F - 200°C
425F - 220°C
450F - 230°C
475F - 240°C
Kolay gelsin :)
görsellere bayıldım gerçekten o ölçü kaplarına hayran kaldım..paylaşımınız için teşekkürler.sevgiler
YanıtlaSilSuper bir paylasim cooook tesekkur ederim bende hollandaya yeni tasindim olculer benimde problemim burada :))
YanıtlaSiloh sevindim ise yaradigina :)) kolay gelsin o zaman :)
Sil