13 Ocak 2013 Pazar

Muhtesem Macaron



Öylesine güzel, öylesine narin, öylesine vakur ve bütün bunlarin farkindaligiyla burunlari havada ki…
„Biz sadece yenmek icin yaratilmadik, biz ask icin yaratildik.. Ayni ask gibi, basindan sonuna, bize sahip olmak icin kendinizi vermeniz gerekiyor, öyle hemen elinizi uzatip yiyemezsiniz, önce bir flört edicegiz, söyle bir güzelligimizin tadina varin, sonra yavasca narince elinizi uzatip, gözleriniz kapatip bu tadin zevkini cikarin“ diyorlar acikca, sonra meydan okuyorlar haince… „bana sahip olmak icin coook calismak gerekiyor, biz öyle diger kizlara pardon kurabiyelere benzemeyizzz.. askla yaraticaksiniz bizi, sabirla, özveriyle bikmadan usanmadan pesimize düserek.. Ancak bütün bu cabalarin sonunda o da canimiz isterse sizin oluruz..“


Tarih boyunca cogularini sürüklemis pesinden, askin memleketi Italya’dan gene bir askla cikmis, Fransa kraliyla evlenen Catharina de Medici’yle Fransa mutfagina girmis. Hatta talihsiz kralice Marie-Antoinette’in „ekmek bulamiyorlarsa pasta yesinler“ deki esas pastalarin kendileri oldugu rivayet edilir.
Tarih tekerrürden ibaret lafi burda da kendini göstermis, zira Italyanlarin mutfagina girmesi ise, müslüman Arap akinlarinin Sicilya’yi fethetmesiyle oluyor ki, o zamanlar –tabii ki simdiki son haliyle degil-  Iran’daki Sasanilerin newruzunda, yani Mart ayindaki yeni yil etkinliklerinde yapilan bir tatliymis. Tekerrüre gelince, Pierre Herme tarafindan 2005 yilindan beri, Fransa’da her yil 20 Mart’da ilkbahari karsilarken „Jour du Macaron“ Macaron günü yapiliyor ve uluslarasi boyutta kutlaniyor. Hatta gelirin büyük kismi da yardim amacli kullaniliyor.

Ben de düstüm bu aska.. Hala da pesindeyim.. O kadar cok arzulari, bitmez tükenmez istekleri var ki, birini yapsan biri azicik, milim eksik olsa, sirtini dönüp gidiyor..

Hersey önemli, malzemelerin kalitesinden, milimetrik miktarlarina, firina girmeden kurumak icin beklerken odanin neminden sicakligina, firininizla olan iliskinize, malzemeleri kararken bir dakika erken veya fazla cirpmaniza, zamaninda karistirip karistirmadiginiza, yeterince ince elenmis olup olmadiklarina…. Ve bütün bunlarin sonunda defalarca, yine yeniden en bastan denemeye, her denemeyi not etmeye, nerde hata olabilecegini kesfetmeye..Dedigim gibi, eger ask yoksa isin icinde, bastan cekip gidiyorsunuz, ugrasamam seninle diye..

Ben hala ugrastayim, henüz istedigim macaronu yaratamadim..ama gene de buraya kadar olani sizinle paylasmak istedim, bir sonraki denememde daha basarili olursam mutlaka paylasicagim, ayrica bu konuda deneyimleri olanlarin tüüüm önerilerini mutlulukla karsiliyacagim, ne de olsa ayni askin pesindeyiz J

Öncelikle dikkat edilmesi gerekenler;

Yumurta aklarinizi en az bir gün önceden ayirin ve buzdolabina koyun, eger 3-4 gün kalirsa daha da iyi, cünkü aklarin icindeki suyun buharlasmasi gerekiyor. Yapmaya baslamadan birkac saat önce de cikarin ve oda sicakligina gelsin.

Eger yumurta aklariniz fazla olursa, bu kabuk üzerinde catlamalara yol acabiliyor, o yüzden miktar cok önemli, gram konusunda hassas olun.

Yumurta aklarinin tam kivaminda cirpilmasi cok önemli (bicakla kesilir gibi olucak) aksi takdirde, hamur cok akiskan olur ve istenildigi gibi kabarmaz firinda.

Firina girmeden önceki bekleme zamani da önemli. Mutfaginizin sicakligi ve nemine göre, 15 ila 30 dk arasinda bir bekleme süresi gerekiyor, dogru zaman, ufak bir parmak dokunusunda elinize yapismiyorsa ve hafif bir kabuk seziyorsanoz firina hazir demektir.

Cekilmis badem dahi alsaniz, mutlaka pudra sekeriyle birlikte yeniden cekin, malzemelerin pudra inceliginde olmasi lazim, üzerinin parlak ve pürüzsüz olmasi icin.

Firinda kalicagi ana ve isiya gelirsek, iste seytanin gercekten gizli oldugu anlardan biri.. Firininizi iyi tanimaniz gerekiyor, her tarif farkli bir isi veriyor, ama 150 C de 10-15 dk ortalama ölcü..yani cok sicak olmayan firinda, ayaklari cikmaya basladiktan bir süre sonra cikariyorsunuz.

Son olarak, firindan ciktiktan sonra hemen tepsiden ayiriyorsunuz (firin kagidiyla beraber), biraz soguduktan sonra bir bicak yardimiyla altlarindan gecerek ayirin kagittan, bazilari hafif yapisik kalsa da cok önemli degil, hatta icinin istenildigi gibi yumusak oldugunu gösterir. Daha sonra bir-iki gün buzdolabinda beklerlerse tam kivamina geliyorlar ve ondan sonra aralarini doldurup macaronlarinizi hazirlayin.


Benim en son uyguladigim tarifteki malzemeler;

45 g ince cekilmis badem
75 g pudra sekeri
36 g yumurta aki
10 g toz seker



Badem ve pudra sekerini bir kapta iyice karistirdiktan sonra, mutfak robotunda, parca parca yeniden cekin.
Ve cekilmis badem pudra sekeri karisimini, bir tel süzgecten kasikla bastirarak eleyin. Bu sayede, en ince topaklar da pudralasicaktir.
Yumurta aklarinizi cirpmaya baslayin, hafif köpürmeye basladiginda toz sekeri azar azar akitarak cirpmaya devam edin. Iyice kar yapin. Bu esnada gida boyanizi bicak ucuyla ekleyin, basta az koyun rengine göre cogalatbilirsiniz.
Karlar yeterli kivama geldiginde, bademli karisiminizi 3 seferde buna katarak karistiriyorsunuz.
Ancak dikkat, karistirma kismi önemli! Daima kenarlardan iceriye dogru, fazla hirpalamadan ve cirpmadan hep ayni yöne dogru yumusak hareketlerle, arada hafif vurarak karistirin. Bütün malzemeyi ekledikten sonra karistirmaya devam edin. Karisiminiz serit halinde agir akici bir kivam aldiginda olmus demektir.
Hazir oldugunda sikma torbaniza doldurun. Bir kolaylik olarak, sikma torbanizi uzun bir bardagin icine yerlestiriseniz doldurmaniz daha rahat olucaktir.
Firin kagidini tepsiye koymadan, tepsinin köselerine bir parca karisimdan koyarsaniz, firindan cikardiginizda, kagidin tepsiden ayrilmasi daha kolay olucaktir.
Macaronlarinizi ceviz büyüklügünde, 2 cm lik aralarla firin kagidinin üzerine düzgün bir yuvarlak olucak sekilde sikin.
Bittiginde tepsinin altina bir kac kere vurursaniz, bu arada kalmis hava kabarciklarinin da cikmasini ve sekillerinin tam oturmasini saglar.
Simdi bir müddet kurumalari icin birakin.
Parmaginiza yapismadigi anda, isitilmis firinin en alt katina koyun.

Basariya ulasamamis macaronlar...


Dedigim gibi bu kismi gercekten siz ve firininiz arasinda..eger kabarip cikardiginizda iniyorsa, bu demektir ki, firininiz yeterince sicak degildi ve daha ayaklar tam pismedigi icin sisen üst kisimlari tasiyamadi. Eger cikardiginizda cok sert oldularsa bu da firinin cok sicak oldugu anlamina geliyor..ama dert degil, cünkü arasina ganaj geldikten sonra ve eger bir de buzdolabinda beklerse yumusayacaktir.

Firindan ciktiktan sonra kagidi tepsiden ayirin ancak macaronlari kagittan ayirmak icin bir bes dakika bekleyin, aksi halde altlari yapisik kalir kagida.

Eger buraya kadar hersey yolunda gittiyse, bir ohhh cekip …isin diger kismina ganaj hazirlama bölümüne gecebiliriz :-)



Bunun icin cesit cesit tarif var..Cikolatali, vanilyali, beyaz cikolatali..
Ama macaronlarin kendisi zaten tatli oldugu icin, ben aralarinin o kadar tatli olmasini sevmiyorum. Ama tamamen zevk meselesi, arzu ettiginiz gibi karisimizi hazirlayabilirsiniz.

Ben limonlu ganaji tercih ettim;


3 yumurta
3 limon
150 g seker
80 g tereyag
1 yemek k nisasta

Limon suyunu, seker ve nisasta ile birlikte pisirmeye baslayin, bu arada ufak parcalar haline tereyagini icine atip karistirin. Tereyag tamamen eridikten sonra, atesi iyice kisin ve cirpilmis yumurtalari azar azar yediererek icine katin (dikkat biranda dökerseniz, yumurtalar piser!) Muhallebi kivamina gelene kadar kisik ateste pisirin. Bu kadar!
Hazir oldugunda, cam kavanozlara koyup buzdolabina kadirin.
Burda macaronlar icin kullanicagiz ama bunu tartaletler icin, kek üzerine her türlü kullanabilirsiniz.

Voi lá! Afiyet olsun...simdi bu müthis basarinin zevkini cikarin..




18 yorum:

  1. of of offff ne güzel tanımlamışsın. Gerçekten de vakur bir halleri var, biraz da Fransız kibri ile burnu havadalık sanki:) yapılışını okumuyorum birgün tüm cesaretimi toplayıp denerim belki diye.. hoşgeldin gene ve gene:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorma cok havada burunlari, pek müskülpesentler..:)

      hosbulduk yeniden canim arkadasim

      Sil
  2. ayyy ne güzel olmuş onlar bayıldımm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkürler :) ama daha ugrastayim daha iyisini basarmak icin :)

      Sil
  3. inanmıyoruuuuum! Pofuduk pofuduk makaronlar, yüzüne yayıldığından emin olduğum muhteşem bir tebessümle beraber burada!
    iyi ki varsın Itır!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem'cim bu seferkinde evet sonunda! diye bir zafer ifadesi belirdi yüzümde ama hala tam istedigim kivama getiremedim, ugrasmaya devam :)

      sen de öyle Özlem'cim, sicakligini taa oralardan hissettiren arkadasim..sen de iyi ki varsin :)

      Sil
  4. Ben çok ürküyorum makarondan. Bakalım ne zaman kendime güvenip yapmaya niyetleneceğim... Baksana postu bile ne meşakatli, anlat anlat bitmiyor:)
    Ama yapmaya cesaretlendiğim an buradayım:) Tarif harika ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de öyle ürküyordum, sonra bir gün sivadim kollari girdim mutfaga, sonra da cikamadim, hirs yaptim zira:)) market benim yumurta ve badem alimlarimdan zengin olmustur sanirim :))

      Sil
  5. gerçekten çok güzel tarif etmişsiniz.yapımını böyle anlaşılır v ekolay anlatan görmedim..
    oyun oyna

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkür ederim, detayli anlatmaya gayret ediyorum ve olabildiyse ne mutlu bana :)

      Sil
  6. ah bu macaronlar hiç denemedim bugüne kadar ne bileyim belki bir gün : ) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kimbilir, hersey yolunda giderse belki ilk denemede tutar..

      Sil
  7. Denemeye cesaret edemediğim tariflerdendir kendisi...Eline emeğine sağlık ne kadarda güzel fotoğraflamışın...
    Bloğunu izlemeye aldım mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldin Hanife :)

      Cok tesekkür ederim, sana da mutlu haftalar

      Sil
  8. Muhteşem...1 kere denemiş ve hüsrana uğramıştım, şimdi bakınca neden olmasın diye düşündüm :)
    Ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leyla'cim ben epey bir hüsrana ugradim :)) ama ugradikca hirs yaptim garip bir sekilde..
      yaparken not al, cok faydasi oluyor..tüm gramlarini, firini derecesini, kac dk tuttugunu..

      tesekkürler, sevgiler

      Sil
  9. bayılırım bayılırım.
    çok yerim.
    ama hep hazır yiyorum.
    not aldım.
    ah keyifle denenir bu.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deepcim ben de bayiliyorum onlara, gerci ben bizim aci badem kurabiyesine de bayilirim, bir daha sefere de onlari deniycem..bakalim..

      sevgiler sana

      Sil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)