Öylesine
güzel, öylesine narin, öylesine vakur ve bütün bunlarin farkindaligiyla
burunlari havada ki…
„Biz
sadece yenmek icin yaratilmadik, biz ask icin yaratildik.. Ayni ask gibi,
basindan sonuna, bize sahip olmak icin kendinizi vermeniz gerekiyor, öyle hemen
elinizi uzatip yiyemezsiniz, önce bir flört edicegiz, söyle bir güzelligimizin
tadina varin, sonra yavasca narince elinizi uzatip, gözleriniz kapatip bu tadin
zevkini cikarin“ diyorlar acikca, sonra meydan okuyorlar haince… „bana sahip
olmak icin coook calismak gerekiyor, biz öyle diger kizlara pardon kurabiyelere
benzemeyizzz.. askla yaraticaksiniz bizi, sabirla, özveriyle bikmadan usanmadan
pesimize düserek.. Ancak bütün bu cabalarin sonunda o da canimiz isterse sizin
oluruz..“
Tarih
boyunca cogularini sürüklemis pesinden, askin memleketi Italya’dan gene bir
askla cikmis, Fransa kraliyla evlenen Catharina de Medici’yle Fransa mutfagina
girmis. Hatta talihsiz kralice Marie-Antoinette’in „ekmek bulamiyorlarsa pasta
yesinler“ deki esas pastalarin kendileri oldugu rivayet edilir.
Tarih
tekerrürden ibaret lafi burda da kendini göstermis, zira Italyanlarin mutfagina
girmesi ise, müslüman Arap akinlarinin Sicilya’yi fethetmesiyle oluyor ki, o
zamanlar –tabii ki simdiki son haliyle degil-
Iran’daki Sasanilerin newruzunda, yani Mart ayindaki yeni yil
etkinliklerinde yapilan bir tatliymis. Tekerrüre gelince, Pierre Herme
tarafindan 2005 yilindan beri, Fransa’da her yil 20 Mart’da ilkbahari
karsilarken „Jour du Macaron“
Macaron günü yapiliyor ve uluslarasi boyutta kutlaniyor. Hatta gelirin büyük
kismi da yardim amacli kullaniliyor.
Ben de
düstüm bu aska.. Hala da pesindeyim.. O kadar cok arzulari, bitmez tükenmez
istekleri var ki, birini yapsan biri azicik, milim eksik olsa, sirtini dönüp
gidiyor..
Hersey
önemli, malzemelerin kalitesinden, milimetrik miktarlarina, firina girmeden
kurumak icin beklerken odanin neminden sicakligina, firininizla olan
iliskinize, malzemeleri kararken bir dakika erken veya fazla cirpmaniza,
zamaninda karistirip karistirmadiginiza, yeterince ince elenmis olup
olmadiklarina…. Ve bütün bunlarin sonunda defalarca, yine yeniden en bastan
denemeye, her denemeyi not etmeye, nerde hata olabilecegini kesfetmeye..Dedigim
gibi, eger ask yoksa isin icinde, bastan cekip gidiyorsunuz, ugrasamam seninle
diye..
Ben hala
ugrastayim, henüz istedigim macaronu yaratamadim..ama gene de buraya kadar
olani sizinle paylasmak istedim, bir sonraki denememde daha basarili olursam
mutlaka paylasicagim, ayrica bu konuda deneyimleri olanlarin tüüüm önerilerini mutlulukla
karsiliyacagim, ne de olsa ayni askin pesindeyiz J
Öncelikle
dikkat edilmesi gerekenler;
Yumurta
aklarinizi en az bir gün önceden ayirin ve buzdolabina koyun, eger 3-4 gün
kalirsa daha da iyi, cünkü aklarin icindeki suyun buharlasmasi gerekiyor.
Yapmaya baslamadan birkac saat önce de cikarin ve oda sicakligina gelsin.
Eger
yumurta aklariniz fazla olursa, bu kabuk üzerinde catlamalara yol acabiliyor, o
yüzden miktar cok önemli, gram konusunda hassas olun.
Yumurta
aklarinin tam kivaminda cirpilmasi cok önemli (bicakla kesilir gibi olucak)
aksi takdirde, hamur cok akiskan olur ve istenildigi gibi kabarmaz firinda.
Firina
girmeden önceki bekleme zamani da önemli. Mutfaginizin sicakligi ve nemine
göre, 15 ila 30 dk arasinda bir bekleme süresi gerekiyor, dogru zaman, ufak bir
parmak dokunusunda elinize yapismiyorsa ve hafif bir kabuk seziyorsanoz firina
hazir demektir.
Cekilmis
badem dahi alsaniz, mutlaka pudra sekeriyle birlikte yeniden cekin,
malzemelerin pudra inceliginde olmasi lazim, üzerinin parlak ve pürüzsüz olmasi
icin.
Firinda
kalicagi ana ve isiya gelirsek, iste seytanin gercekten gizli oldugu anlardan
biri.. Firininizi iyi tanimaniz gerekiyor, her tarif farkli bir isi veriyor,
ama 150 C de 10-15 dk ortalama ölcü..yani cok sicak olmayan firinda, ayaklari
cikmaya basladiktan bir süre sonra cikariyorsunuz.
Son
olarak, firindan ciktiktan sonra hemen tepsiden ayiriyorsunuz (firin kagidiyla
beraber), biraz soguduktan sonra bir bicak yardimiyla altlarindan gecerek
ayirin kagittan, bazilari hafif yapisik kalsa da cok önemli degil, hatta icinin
istenildigi gibi yumusak oldugunu gösterir. Daha sonra bir-iki gün buzdolabinda
beklerlerse tam kivamina geliyorlar ve ondan sonra aralarini doldurup
macaronlarinizi hazirlayin.
Benim en
son uyguladigim tarifteki malzemeler;
45 g ince
cekilmis badem
75 g
pudra sekeri
36 g
yumurta aki
10 g toz
seker
Badem ve
pudra sekerini bir kapta iyice karistirdiktan sonra, mutfak robotunda, parca
parca yeniden cekin.
Ve
cekilmis badem pudra sekeri karisimini, bir tel süzgecten kasikla bastirarak
eleyin. Bu sayede, en ince topaklar da pudralasicaktir.
Yumurta
aklarinizi cirpmaya baslayin, hafif köpürmeye basladiginda toz sekeri azar azar
akitarak cirpmaya devam edin. Iyice kar yapin. Bu esnada gida boyanizi bicak
ucuyla ekleyin, basta az koyun rengine göre cogalatbilirsiniz.
Karlar
yeterli kivama geldiginde, bademli karisiminizi 3 seferde buna katarak
karistiriyorsunuz.
Ancak
dikkat, karistirma kismi önemli! Daima kenarlardan iceriye dogru, fazla
hirpalamadan ve cirpmadan hep ayni yöne dogru yumusak hareketlerle, arada hafif
vurarak karistirin. Bütün malzemeyi ekledikten sonra karistirmaya devam edin.
Karisiminiz serit halinde agir akici bir kivam aldiginda olmus demektir.
Hazir
oldugunda sikma torbaniza doldurun. Bir kolaylik olarak, sikma torbanizi uzun
bir bardagin icine yerlestiriseniz doldurmaniz daha rahat olucaktir.
Firin
kagidini tepsiye koymadan, tepsinin köselerine bir parca karisimdan koyarsaniz,
firindan cikardiginizda, kagidin tepsiden ayrilmasi daha kolay olucaktir.
Macaronlarinizi
ceviz büyüklügünde, 2 cm lik aralarla firin kagidinin üzerine düzgün bir
yuvarlak olucak sekilde sikin.
Bittiginde
tepsinin altina bir kac kere vurursaniz, bu arada kalmis hava kabarciklarinin
da cikmasini ve sekillerinin tam oturmasini saglar.
Simdi bir
müddet kurumalari icin birakin.
Parmaginiza
yapismadigi anda, isitilmis firinin en alt katina koyun.
Basariya ulasamamis macaronlar... |
Dedigim
gibi bu kismi gercekten siz ve firininiz arasinda..eger kabarip cikardiginizda
iniyorsa, bu demektir ki, firininiz yeterince sicak degildi ve daha ayaklar tam
pismedigi icin sisen üst kisimlari tasiyamadi. Eger cikardiginizda cok sert
oldularsa bu da firinin cok sicak oldugu anlamina geliyor..ama dert degil,
cünkü arasina ganaj geldikten sonra ve eger bir de buzdolabinda beklerse
yumusayacaktir.
Firindan
ciktiktan sonra kagidi tepsiden ayirin ancak macaronlari kagittan ayirmak icin
bir bes dakika bekleyin, aksi halde altlari yapisik kalir kagida.
Eger
buraya kadar hersey yolunda gittiyse, bir ohhh cekip …isin diger kismina ganaj
hazirlama bölümüne gecebiliriz :-)
Bunun
icin cesit cesit tarif var..Cikolatali, vanilyali, beyaz cikolatali..
Ama
macaronlarin kendisi zaten tatli oldugu icin, ben aralarinin o kadar tatli
olmasini sevmiyorum. Ama tamamen zevk meselesi, arzu ettiginiz gibi karisimizi
hazirlayabilirsiniz.
Ben
limonlu ganaji tercih ettim;
3 yumurta
3 limon
150 g
seker
80 g
tereyag
1 yemek k
nisasta
Limon
suyunu, seker ve nisasta ile birlikte pisirmeye baslayin, bu arada ufak
parcalar haline tereyagini icine atip karistirin. Tereyag tamamen eridikten
sonra, atesi iyice kisin ve cirpilmis yumurtalari azar azar yediererek icine
katin (dikkat biranda dökerseniz, yumurtalar piser!) Muhallebi kivamina gelene
kadar kisik ateste pisirin. Bu kadar!
Hazir
oldugunda, cam kavanozlara koyup buzdolabina kadirin.
Burda
macaronlar icin kullanicagiz ama bunu tartaletler icin, kek üzerine her türlü
kullanabilirsiniz.
Voi lá! Afiyet olsun...simdi bu müthis basarinin zevkini cikarin..
of of offff ne güzel tanımlamışsın. Gerçekten de vakur bir halleri var, biraz da Fransız kibri ile burnu havadalık sanki:) yapılışını okumuyorum birgün tüm cesaretimi toplayıp denerim belki diye.. hoşgeldin gene ve gene:)
YanıtlaSilsorma cok havada burunlari, pek müskülpesentler..:)
Silhosbulduk yeniden canim arkadasim
ayyy ne güzel olmuş onlar bayıldımm :)
YanıtlaSilcok tesekkürler :) ama daha ugrastayim daha iyisini basarmak icin :)
Silinanmıyoruuuuum! Pofuduk pofuduk makaronlar, yüzüne yayıldığından emin olduğum muhteşem bir tebessümle beraber burada!
YanıtlaSiliyi ki varsın Itır!
Özlem'cim bu seferkinde evet sonunda! diye bir zafer ifadesi belirdi yüzümde ama hala tam istedigim kivama getiremedim, ugrasmaya devam :)
Silsen de öyle Özlem'cim, sicakligini taa oralardan hissettiren arkadasim..sen de iyi ki varsin :)
Ben çok ürküyorum makarondan. Bakalım ne zaman kendime güvenip yapmaya niyetleneceğim... Baksana postu bile ne meşakatli, anlat anlat bitmiyor:)
YanıtlaSilAma yapmaya cesaretlendiğim an buradayım:) Tarif harika ...
ben de öyle ürküyordum, sonra bir gün sivadim kollari girdim mutfaga, sonra da cikamadim, hirs yaptim zira:)) market benim yumurta ve badem alimlarimdan zengin olmustur sanirim :))
Silgerçekten çok güzel tarif etmişsiniz.yapımını böyle anlaşılır v ekolay anlatan görmedim..
YanıtlaSiloyun oyna
cok tesekkür ederim, detayli anlatmaya gayret ediyorum ve olabildiyse ne mutlu bana :)
Silah bu macaronlar hiç denemedim bugüne kadar ne bileyim belki bir gün : ) ellerine sağlık
YanıtlaSilkimbilir, hersey yolunda giderse belki ilk denemede tutar..
SilDenemeye cesaret edemediğim tariflerdendir kendisi...Eline emeğine sağlık ne kadarda güzel fotoğraflamışın...
YanıtlaSilBloğunu izlemeye aldım mutlu haftalar...
Hosgeldin Hanife :)
SilCok tesekkür ederim, sana da mutlu haftalar
Muhteşem...1 kere denemiş ve hüsrana uğramıştım, şimdi bakınca neden olmasın diye düşündüm :)
YanıtlaSilEllerin dert görmesin.
Leyla'cim ben epey bir hüsrana ugradim :)) ama ugradikca hirs yaptim garip bir sekilde..
Silyaparken not al, cok faydasi oluyor..tüm gramlarini, firini derecesini, kac dk tuttugunu..
tesekkürler, sevgiler
bayılırım bayılırım.
YanıtlaSilçok yerim.
ama hep hazır yiyorum.
not aldım.
ah keyifle denenir bu.
:)
deepcim ben de bayiliyorum onlara, gerci ben bizim aci badem kurabiyesine de bayilirim, bir daha sefere de onlari deniycem..bakalim..
Silsevgiler sana