16 Ocak 2012 Pazartesi

Kizilciklar oldu mu?


Benim kizilciklar coktan oldu..alip dolaba attigimdan beri öylece bekleyip duruyorlardi beni, Pazar Pazar da alisveris yapma sansi olmayinca evde olanlarla onlari biraraya getirmeye karar verdim. Böyle zamanlarda evde yeterli yumurta varsa, meyveli rulolar en kolayi  isin, cünkü cok az bir unla yapip, icine istediginiz meyvali karisimi koydugunuz bir tatli bu, inanilmaz cabuk oluyor, yarim saat icinde hersey hazir…
Sonucta kizilciklari  dolapta hayatlarinin sonunun gelmesini beklemekten kurtardim, iyi de oldu..onlar mutlu biz mutlu…


Kizilcikli (Cranberry) rulo

Hamuru icin

5 yumurta, sari ve beyazlari ayrilmis
180 g esmer seker
140 g un
4 yemek k. yag (ben zeytinyagi kullaniyorum)

Ic kremasi icin

200 g tereyag (tarif böyle ama ben 120 g kullanip, gerisini topfenla* tamamladim)
Vanilya
100 g esmer seker
1 yumurta sarisi
250 g topfen (Quark) ( dedigim gibi, ben tereyagini az kullandigim icin, 250 g yerine arttirip, 350 g kullandim)
250 g kizilcik ( tabii ki yerine cilek, blueberry veya baska bir meyva da uyar)

Topfen veya Almanya’daki kullanim sekliyle Quark, bir süt ürünü, bizde süzme yogurt veya Labne’yle kismen karsilastirabiliriz. Örnegin Cheesecake’in anamaddesi. Türkiye’de ne kullanilabilir diye arastirirken Cafe Fernando’da buldum cevabimi. Labne peyniri süzerek, icindeki su miktarini azaltarak kullaniyor Labne’yi, özellikle cheesecake icin.

Hazirlik

Sarilari ve beyazlari ikiye ayirdiginiz seker miktarlariyla ayri ayri cirpin. Yani 90 g sekeri beyazlarla, diger yarisini sarilarla..

Sarilara yagi ekleyip karistirin.

Kar yapilmis aklari ve unu dikkatlice sarilara katin, karlari söndürmeden alttan üste karistirin.

Firini 200 C ye ayarlayip, firin tepsisini firin kagidiyla kaplayin.
Karisimi firinkagidina yayin ve firina verin,  15 dakika, dikkat, cabuk gecer, uzaklasmayin..
Bu arada icini hazirlayin.

Önce tereyagini cirparak krema haline getirin, vanilyayi, topfeni (Labneyi), yumurta sarisini ve sekeri ekleyip cirpin.
Bu arada rulo hamuru pismis olacaktir,

Hamurunuzu hafif  nemli bir kurulama bezini üzerine alip, dikkatlice firin kagidindan ayirin ve bezin yardimiyla rulo yapip ilinmaya birakin.
Sogumaya basladiktan sonra ruloyu acip, karisiminizi sürüp yeniden rulo yapin ve üzerine bol pudra sekeri serpip servis yapin.

7 yorum:

  1. Mutfagınıza ilk kez konuk oluyorum, ne güzel tarifleriniz varmış :) ellerinize saglık..

    YanıtlaSil
  2. Asli'cim artik o zaman daha sık bekliyorum seni..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. melange, iyi ki ugramissin. burasi harika bir yer :)

      Sil
    2. bence sende iyi ki ugramissin Meral..:)

      Sil
  3. Bayılırım rolu pastaya :) hiç kızılcık almamışım onu farkettim . Genelde vişne kullanıyormuşum . Denemekte fayda var . ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. ben de severim cok :) yabanmersini (blueberry) de yakisiyor cok.

    YanıtlaSil
  5. harika olmuş..

    marmelatlısıda muhteşem inan bana :=))

    sevgiler..

    YanıtlaSil

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)