22 Temmuz 2011 Cuma

Yaban Mersini Elmayla „ev“lenirse..

Ev’lendiler, yani ben onlari ayni kavanozda bulusturdum. Yaban mersini hanim (blueberry)  Elma beyle harika bir marmelat oldu. Aylardan temmuz ancak, suan Viyana’da sadece takvim bunu dogruluyor, oysa disardaki hava ayin eylül veya ekim oldugunu söylüyor. Yaz tamamen veda mi etti bilemiyorum ama, ben gene de takvime bagli kalip, temmuz ayi marmelat ayi dedim ve basladim kislik marmelatlarimi yapmaya..

Elmali yaban mersini marmelati

600 gr yaban mersini
400 gr elma (hafif eksimsi bir elma türü kullanirsaniz, daha iyi sonuc verir)
1 limon


Yaban mersinlerini yikayin, iclerinde ezilmis, cürük olanlari ayiklayip süzülmesi icin birakin. Daha sonra büyükce bir tencereye koyup catalla ezin, bir limonun suyunu bu pürenin üzerine dökün. Elmalari yikayip, kabuklarini soyduktan sonra ufak ufak dograyin. Dogranmis elmalari da yaban mersinlerinin üzerine ekleyin. Artik sekeri de ekleyebilirsiniz. 



Sekeri de ekledikten sonra 2 saat oda sicakliginda cekmesi icin bekletin. Daha sonra tencereinizi atese oturtun ve kaynayana kadar devamli olarak karistirin, kaynadiktan sonra 4 dk fokurdayarak kaynamasi icin birakin. Bu arada olup olmadigini test etmek icin, buzdolabinda beklettiginiz ufak bir porselen tabagi kullanin. Pistikten hemen sonra da marmelat kavanozlariniza doldurup agizlarini hemen sikica kapatin. 



Sayisiz faydali özellikleri olan ve saglik meyvasi olarak bilinen yaban mersinini bol bol tüketin. Burada hepsini uzun uzun yazmasamda kisaca deginmek istedim.

Anti kanserojen ve antioksidant özelliğine sahiptir. Bagirsak metabolizmasini düzenler, göz yorgunluguna iyi gelir, taze yendiginde kani temizler. Kalp krizi riskini azaltir, damar sertligi olusumunu engeller. Yaprak ve kuru meyvalarindan yapilan cay ishal giderici olarak kullanilir...diye uzuyor liste



Bademli kayisi marmelati

1,2 kg kayisi
150-200 gr yaprak badem
Yarim limon suyu





Kavanozlarinizi hazirlayin Büyükce bir tencereye su koyup kaynatin ve kayisilarinizi bu kaynar suya kisaca sokup cikardiktan (Blanching) sonra, cekirdeklerini cikarip dörde bölün. Yarim limonun suyunu ve sekeri de ekleyip büyük bir tencere koyun. Kayisilari catalla hafice ezin, ama cogunlugun bütün kalmasina dikkat edin. Bu sekilde ½ saat dinlendirin. Ocagin üzerine koydugunuzda yaprak bademleri de ekleyin. Kaynarken olusan köpükleri alin. Kaynadiktan 3-4 dk sonra koyulasmaya basliyacaktir, test ederek ocaktan alin ve sicak sicak kavanozlariniza doldurup agizlarini kapatin. Kisa süre ters cevirip birakin.
Ben bu sefer kullanmadim ama, yarim vanilya cubugu da cok lezzet katiyor.





3 yorum:

Düsüncelerinizi paylastiginiz icin cok tesekkürler :)