15 Ağustos 2011 Pazartesi

Ask Elmasi demisler ona


Evet, böyle diyorlar ona cogu yerde, Avusturya’da ise cennetten cikma  diyorlar, muhtesem  sey, domates bahsettigim..

Ama bügün kullandigimiz domates adini, onu ilk yetistirip kullanmaya baslayan Aztekler koymus aslinda.  Aztekce „Xitmatl“, her dilin yapisina uygun bir bicim almis;  domates, tomaten,tomatoes.. Aztekler cinsel gücü arttirdigina inanirmis domatesin, kimbilir belki de ask elmasi adi da ordan gelmistir..


12 Ağustos 2011 Cuma

Mantar severmisiniz?


Türkce karsiligi „Yumurta mantari“ olarak gecen latince Cantharellus cibarius ve buralardaki adiyla „Eierschwammerl“in zamani simdi. Bana kalsa cig olarak da yerim ama o kadar lezzetli tarifler var ki bu kayisi kokulu, yumurta sarisi mantar üzerine; corbasi,sotesi, pilavlisi,etlisi…

Bu sabah kahvaltisinda yumurtalisini yaptim ben.

5 Ağustos 2011 Cuma

Matbah-i Âmire’den ramazan sofrasi


Sadrazam Ibrahim Pasa'nin Okmeydani'nda kurulan otagi önündeki sofrasi
 
Iftar sofralarinizi sultanlara layik hazirlamak ister misiniz?

Matbah-i Âmire yani Osmanli saray mutfagi. Marianna Yerasimos’un yogun ve  titiz bir calismayla hazirladigi „500 yillik Osmanli Mutfagi“ 15.yy dan 19.yüzyila dek Istanbul merkezli bicimlenen gelisen Osmanli mutfagini tanitiyor bizlere.